Національний музей історії через суд вимагає знести капличку на його території

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Національний музей історії України звернувся до Господарського суду Києва з проханням зобовʼязати релігійну громаду Десятинного чоловічого монастиря знести капличку, яку побудували на території музею. Про це йдеться в матеріалах суду.

Музей вимагає, щоб громада власним коштом знесла капличку (133 квадратні метри) і привела земельну ділянку до ладу. Також суд просять скасувати запис про реєстрацію права власності (від 24 липня 2013 року) на капличку за Українською православною церквою (МП). У музеї наголошують, що її побудували самочинно й без дозволів.

Окрім цього, Господарський суд призначив експертизу, яка має встановити, чи справді капличка розташована на території музею. У 2018 році Міністерство культури наголошувало, що єдиним законним користувачем земельної ділянки є Національний музей історії України.

Підготовче засідання відбудеться 17 березня.

Що за історія з капличкою?

У 2004 році тодішній очільник Національного музею Сергій Чайковський дав громаді УПЦ МП дозвіл на зведення каплиці у буферній зоні — вона перебуває під охороною ЮНЕСКО. У 2006 році без дозволу міської адміністрації на території Нацмузею спочатку встановили наметовий храм, а потім — дерев’яний. Згодом, у 2012 році стіни будівлі зацементували та встановили куполи.

Релігійна громада заявляла, що діє на законних підставах, посилаючись на рішення Шевченківського районного суду Києва від 2012 року про передачу у власність релігійній громаді трьох кіосків площею 60 квадратних метрів. Потім їх обʼєднали в одну будівлю, і державний реєстратор Міністерства юстиції вніс цю споруду вже як нерухомий обʼєкт площею понад 100 квадратних метрів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.