«Самі створили умови». «Медзакупівлі» відповіли МОЗу на звинувачення у зриві поставок на 950 млн гривень

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держпідприємство «Медичні закупівлі» відповіло на звинувачення заступниці міністра охорони здоровʼя Світлани Шаталової та заявило, що МОЗ створив умови для зриву закупівель ліків і виробів у 2020 році. В ДП заявили, що аудит Рахункової палати покаже винних у запізнілих тендерах.

ДП називає звинувачення МОЗ маніпуляцією, а викладену інформацію брехнею.

«Ухвалення номенклатури, формування потреби, затвердження бюджетних показників та їх доведення, погодження технічних завдань та значних господарських зобовʼязань — пряма відповідальність МОЗ України. Зволікання, нерозуміння процесів, саботаж, намагання виконувати невластиві функції, невміння працювати з даними та звітністю, на жаль, стали невідʼємною характеристикою роботи Міністерства в сфері закупівель у минулому році», — заявили в ДП.

«Медзакупівлі» заявляє, що Міністерство охорони здоровʼя зі значною затримкою надало документи, які дозволили б розпочати закупівлі. Крім цього, підприємство нагадує, що закупівлі повинні були розпочатися 1 березня, але уряд постановою зобовʼязав погоджувати з Міністерством охорони здоровʼя всі характеристики товарів, і це затримало оголошення тендерів на місяць. При цьому ДП запевняє, що попереджало міністерство про ризики, але відомство все проігнорувало.

«Медзакупівлі» запевняє, що в 2020 році вони досягли показника у 80% виконаних і рекордно ефективних закупівель із загальною економією в 2,95 млрд грн коштів. Говорячи про додаткову закупівлю 110 автомобілів швидкої допомоги, там зазначили, що дозволи надійшли ДП тільки 28 грудня 2020 року.

ДП опублікувало звіт для ознайомлення і все ще чекає від міністерства документи для початку закупівель на 2021 рік.

Що сталося?

Вранці 11 лютого заступниця міністра охорони здоровʼя Світлана Шаталова на брифінгу звинуватила «Медзакупівлі» і керівника Арсена Жумаділова в зриві закупівель ліків на 950 мільйонів гривень. Також вона заявила, що ДП зірвало закупівлі 48 ангіографічних рентгенівських систем на більш ніж 1 мільярд гривень і 110 автомобілів на суму 191 мільйон гривень.

Шаталова зазначила, що вирішувати проблему довелося за рахунок залишків коштів від міжнародних організацій. МОЗ вважає підприємство неефективним і бачить службову недбалість, яку повинні розслідувати правоохоронці.