«Мир і недоторканність». Лукашенко озвучив дві умови свого відходу з політики

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Мир і недоторканність». Лукашенко озвучив дві умови свого відходу з політики

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко на Всебілоруських народних зборах озвучив умови свого відходу з влади.

Про це повідомляє TUT.by.

«Головна умова — у країні мир, порядок, жодних протестних дій, висловлювати думку в рамках закону. Друга умова. Якщо складеться так, що до влади прийдуть не «ті», то другим пунктом запишемо, що жодна волосина з прихильників нинішнього президента впасти не може», — сказав Лукашенко.

У звʼязку з цим, на думку Лукашенка, Всебілоруські народні збори повинні мати конституційні повноваження. «Вони повинні бути стабілізатором на перехідний період. Ми повинні мати чітке підстрахування, щоб не втратити країну», — сказав самопроголошений президент.

Крім того, Лукашенко повідомив, що проєкт нової Конституції буде готовий протягом нинішнього року, а на початку наступного його винесуть на референдум. Лукашенко також пообіцяв провести чесні та відкриті президентські вибори після того, як будуть готові всі необхідні документи. При цьому самопроголошений президент переконаний, що Білорусь має залишатися президентською республікою.

За його словами, для нової Конституції «доведеться переформатувати багато законів, змінити законодавчу базу». Він також висловився про план перерозподілу повноважень усередині владної вертикалі, який вже «лежить на столі».

  • Протести в Білорусі тривають вже пів року. Білоруси вимагають перевиборів, звільнення всіх політичних вʼязнів, покарання для силовиків і, найголовніше, відставки Лукашенка, який 23 вересня минулого року влаштував собі таємну «інавгурацію».
  • У грудні 2020 року Лукашенко заявив, що не піде з посади, поки цього не попросить «останній» співробітник ОМОНу.