У Єврокомісії назвали умови надання Україні другого траншу макрофінансової допомоги в €600 млн

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Головними умовами для отримання Україною другого траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу є боротьба з корупцією, реформа правосуддя, а також досягнення прогресу з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявив виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс після зустрічі з премʼєр-міністром України Денисом Шмигалем у Брюсселі 10 лютого.

«На нашій зустрічі сьогодні ми обговорили стан справ, важливі реформи, наприклад, в сфері правосуддя, як зробити так, щоб антикорупційна інфраструктура працювала, і був поліпшений бізнес-клімат», — наголосив він.

За словами Домбровскіса, Євросоюз інвестував великі кошти на підтримку ефективної антикорупційної інституційної архітектури в Україні.

«ЄС готовий підтримати Україну на її важкому шляху до успіху. Ми закликаємо всі фракції, орієнтовані на реформи, зібратися разом і дати чіткий сигнал про прихильність України зробити шлях реформ незворотнім... Зусилля у боротьбі з корупцією також важливі для наступного траншу макрофінансової допомоги ЄС», — зазначив він.

Водночас віцепрезидент ЄК додав, що виділення другого траншу буде залежати від виконання різних зобов’язань, які Україна взяла на себе.

Окрім цього, Домбровскіс анонсував можливий перегляд угоди з Україною про глибоку та всеохопну зону вільної торгівлі.

«Перед засіданням Ради асоціації (11 лютого в Брюсселі) премʼєр-міністр і я обговорили виконання глибокої та всеохопної зони вільної торгівлі... Ми розуміємо, що також необхідно поважати зобовʼязання, взяті в рамках цієї угоди. Ми відзначили інтерес України до торгівлі та економічної співпраці, поглиблюючи нашу роботу в таких сферах, як цифрова економіка, митниця. Ми готові почати перегляд торговельної лібералізації для товарів, передбачений статтею 29 угоди», — сказав він.

  • У грудні 2020 року Європейська комісія виплатила Україні €600 мільйонів за програмою макрофінансової допомоги, яка була підписана влітку цього року. Загалом за нею Україна отримає €1,2 мільярда.