Парламент Нової Зеландії дозволив депутату-маорі повернутись до зали без краватки. Вони тепер взагалі не будуть обовʼязковими

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Парламент Нової Зеландії дозволив депутату-маорі повернутись до зали без краватки. Вони тепер взагалі не будуть обовʼязковими

Jonathan Milne / Flickr

Парламент Нової Зеландії дозволив лідеру Партії маорі Равірі Вайтіті повернутись до зали без краватки. Напередодні його вигнали за відмову вдягнути її , замість цього у нього був кулон з нефриту. Спікер парламенту заявив, що відтепер краватки більше не будуть обовʼязковим елементом «відповідного ділового одягу».

Про це повідомляє BBC.

Вайтіті назвав це рішення «перемогою для багатьох майбутніх поколінь».

«Це означає, що парламент — місце, де люди можуть вільно висловлювати свою культурну ідентичність. Корінні народи в усьому світі піддаються дискримінації і зведені на становище людей другого сорту. Ми проти підпорядкування, проти асиміляції, проти тих, хто хоче змусити нас виглядати, відчувати і думати, як хотілося б їм», — сказав він.

Згідно з правилами новозеландського парламенту, під час дебатів чоловіки можуть ставити запитання тільки у краватці. Вайтіті раніше називав краватки «колоніальної петлею».

Спікер парламенту 9 лютого двічі не дозволяв Вайтіті поставити своє запитання. Депутат продовжував говорити, допоки спікер не наказав йому покинути залу. Лідер партії назвав таке ставлення «безсовісним» і заявив, що був у «діловому костюмі маорі».

«Як спікер, я керуюся обговоренням і рішенням комітету, і тому краватки більше не будуть вважатися необхідними як частина належного ділового одягу», — написав спікер Тревор Маллард у Twitter.

Перед цим премʼєр-міністр Джасінда Ардерн заявила, що не заперечує проти того, щоб люди відмовлялися носити краватки, але є більш важливі речі, на яких потрібно зосередитися.

«Я не думаю, що новозеландців хвилюють краватки», — сказала вона.