НАБУ проводить обшуки в «Енергоатомі». Відомство розслідує продаж електроенергії нижче собівартості

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Народний депутат Гео Лерос повідомив, що співробітники Національного антикорупційного бюро проводять обшуки в центральному офісі (Київ) держпідприємства «Енергоатом» у справі про продаж електроенергії за низькою ціною, що могло призвести до збитків для підприємства у 2,4 млрд грн.

Лерос заявив, що «Енергоатом» продав в грудні 2020 року електроенергію за заниженою ціною трейдерам олігархів, а ті її реалізували вже з націнкою.

Йдеться про компанії «Д. Трейдинг», «Юнайтед Енержі», «Солді Інфініті», «Укренерго», «Укр Газ Ресурс», «ЕТГ», «ВІМК», «Ле Трейдинг Україна» і КП «Кривбасводоканал». Як пише Інтерфакс-Україна, цим компаніям «Енергоатом» за двосторонніми договорами продав 87,7% (13,331 млн МВт-год) запропонованого обсягу, виставленого на енергетичній біржі.

Директор НАБУ Артем Ситник підтвердив факт обшуків. За його словами, обшуки санкціоновані Вищим антикорупційним судом після перевірки даних, яка показала, що лоти на біржі формуються таким чином, щоб купити електроенергію у «Енергоатома» могли тільки певні компанії. Інших деталей він не назвав, пославшись на таємницю слідства.

  • ДП «Енергоатом» — це оператор всіх діючих АЕС України. Він забезпечує більше 50% генерації електроенергії в країні та експлуатує 15 енергоблоків загальною потужністю 13,835 ГВт.