Глава Мін’юсту: Санкції проти телеканалу Фірташа «Інтер» не плануються

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

За п’ять років санкції в Україні ввели проти понад 60 українських громадян і 260 українських компаній. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська на онлайн-конференції, організованій американським аналітичним центром Atlantic Council, повідомляє Укрінформ.

Він наголосив, що введення державою санкцій проти власних громадян не є чимось новим: «Понад 60 громадян України опинилися під санкціями впродовж останніх п’яти років».

Окрім того, Малюська підкреслив, що запровадження санкцій проти трьох телеканалів та їхнього власника — нардепа від «Опозиційної платформи — За життя» Тараса Козака — цілком відповідає українському законодавству.

Також міністр, відповідаючи на запитання про можливі санкції щодо іншого телеканалу — «Інтер», наголосив, що влада не планує їх вводити. Навіть тоді, додав він, якщо США доб’ються екстрадиції власника телехолдингу Inter Media Group Дмитра Фірташа за корупційною справою.

«Я не очікую цього. […] Ми не маємо можливостей блокувати або вводити санкції проти телеканалів у випадку звинувачень власника в корупції», — зазначив міністр.

Він пояснив, що єдина можливість для того, щоби запровадити обмеження відповідно до закону про санкції, зокрема проти ЗМІ, — це наявний зв’язок із терористичною діяльністю. При цьому Малюська зауважив, що він особисто не має інформації зі справи Фірташа, що той якимось чином підтримує російську агресію проти України або іншу терористичну діяльність. «Отже, я не очікую цього [введення санкцій проти «Інтера»] у найближчому майбутньому», — додав Малюська.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.