Школяр з Кореї вмовив матір відкрити рахунок для біржової торгівлі. За час пандемії він отримав фантастичні дивіденди

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Школяр з Кореї вмовив матір відкрити рахунок для біржової торгівлі. За час пандемії він отримав фантастичні дивіденди

Pexels / Pixabay

Дванадцятирічний школяр з Південної Кореї вмовив маму відкрити рахунок для біржової торгівлі, оскільки полюбляв дивитися бізнес-новини й вірив, що зможе правильно вкласти гроші. За час пандемії коронавірусу він зумів отримати фантастичні 43% дивідендів і мріє тепер стати найбагатшою людиною світу.

Про це повідомляє Reuters.

Навесні 2020 року, коли корейські школи закрилися через сплеск коронавірусу, Квон Юн знайшов собі нове хобі — дивитися економічні новини та мріяти про торгівлю акціями. Він почув по телевізору, що корейський фондовий ринок почав відновлюватися після останнього спаду, і нині саме час для інвестицій.

Хлопець переконав свою маму відкрити для нього рахунок зі стартовим капіталом у $22 тис. і за рік зробив найбільший стрибок серед усіх інвесторів країни за версією американської фінансової компанії MSCI — він просто склав вдалий список акцій для купівлі, сидячи вдома.

Зокрема, Квон придбав активи найбільшого корейського месенджера Kakao, виробника електроніки Samsung та автомобільного гіганта Hyundai.

«Мій зразок для наслідування — це Воррен Баффетт», — пояснив школяр, маючи на увазі американського підприємця та одного з найбільших інвесторів світу зі статками в $89 млрд. За версією Forbes, Баффет був четвертою найбагатшою людиною в 2020 році.

Дванадцятирічний Квон планує не продавати акції й зберегти свої вклади на 10—20 років та максимізувати прибутки. Він є одним з багатьох біржових новачків, які намагаються інвестувати в «блакитні фішки» — акції найбільш ліквідних і надійних компаній зі стабільними показниками дохідності.

Такі гравці отримують фінансування з подарунків, торгівлі машинками та доходів від встановлення торговельних автоматів. Їхня кількість суттєво зросла за час пандемії коронавірусу, і зараз понад ⅔ з них — підлітки й діти. Цей тренд почав зростати, відтоді як корейці почали розчаровуватися в цінності освіти для своїх дітей.

Мати Квона переконана, що сучасна система освіти не грає такої важливої ролі, як раніше, і більше не гарантує працевлаштування після коледжу чи університету, тож захоплення дитини бізнесом — цілком гідна альтернатива сучасній невизначеності на ринку праці Кореї.

Успіх хлопця відображає економічні виклики, що стоять перед молодими корейцями — станом на початок цього року з них без роботи кожен четвертий. Це найгірший показник за всю історію країни попри те, що її молодь має найвищий рівень освіти серед 35 найзаможніших держав світу в Організації економічного співробітництва та розвитку.

¾ молодих корейців йдуть після школи до коледжу, однак мають суттєві складнощі з пошуком креативної та добре оплачуваної роботи після завершення навчання. Роботи для всіх випускників не вистачає, тож багато з них починають будувати свою кар’єру змалечку.

«Краще я стану великим інвестором, ніж піду до хорошої школи чи Сеульського національного університету», — запевнив Квон.

  • Користувачі форуму Wall Street Bets на платформі Reddit почали скуповувати акції збиткової компанії GameStop, яка торгує компʼютерними іграми. За кілька місяців їхніх зусиль біржова вартість акцій зросла на тисячі відсотків, а великі фонди, що заробляли на розоренні компаній, зазнали багатомільярдних збитків.