Соратник Януковича Портнов заявив, що переміг «Схеми» в суді. Проєкт готує апеляцію

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Колишній перший заступник голови Адміністрації президента часів Віктора Януковича Андрій Портнов заявив, що працівники «Радіо Свобода» програли йому судовий позов. Водночас у проєкті «Схеми» заявили, що подадуть апеляцію. Суд не задовільнив їхній позов до Портнова про захист права на приватність та зобовʼязав виплатити йому компенсацію за послуги адвокатів.

Йдеться про інцидент, коли Портнов оприлюднив особисті дані водіїв журналістів проєкту «Схеми» (дані паспорта, ідентифікаційний код, адресу прописки та номери авто). Водії подали позови із вимогою видалити персональні дані та виплатити моральну компенсацію, але суд відмовив.

Портнов повідомив про «перемогу» у Telegram-каналі. Він написав, що працівники «Радіо Свобода» програли йому судовий процес і мають виплатити 57 500 гривень.

Водночас керівниця юридичного напрямку Інституту розвитку регіональної преси Оксана Максименюк, яка представляє інтереси працівників «Схем» у суді, уточнила «Бабелю», що суд не задовільнив вимоги «Схем» і став на сторону Портнова.

Суд не задовільнив позов двох водіїв про визнання незаконною публікації особистих даних. Однак кожна сторона процесу має право подати клопотання про компенсацію витрат на послуги адвокатів — так і зробив Портнов, а суд задовільнив. У рамках першого позову йому у січні водій виплатив компенсацію у розмірі 52 500 гривень. У рамках другого (Печерський суд ухвалив рішення 9 січня) інший водій має заплатити 57 500.

Максименюк зазначила, що особисті дані кожної людини захищені відповідним законом.

«Печерський районний суд, виходить, визнав законною публікацію особистих даних людини. Це є порушенням закону і Конституції», — пояснила Максименюк.

За її словами, сума компенсації за адвокатів неспівмірна, адже Портнов сам себе може захищати, бо у нього є свідоцтво адвоката і достатньо знань у галузі права. Максименюк уточнила, що колишній соратник Януковича найняв собі захисника, який брав за годину своєї роботи 5 тисяч гривень.

«Це рішення створює охолоджувальний ефект і є тиском на журналістів», — наголосила Максименюк і додала, що вони будуть подавати апеляцію.

«Схеми» пізніше повідомили, що рішення ухвалила суддя Печерського райсуду Києва Тетяна Ільєва. У 2019 році вона вже ухвалювала рішення на користь ексчиновника у його позові до голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна. В одному зі своїх блогів той згадав про кримінальне провадження щодо Портнова, яке розслідувало НАБУ. Портнов вимагав визнати цю інформацію недостовірною.

  • Два позови до суду щодо визнання незаконною публікації особистих даних подавали водії журналістів «Схем». Їхні дані Портнов опублікував у себе в Telegram, коли журналісти готували про нього матеріал. Редакція назвала це тиском.
  • У листопаді 2019 року Володимир Зеленський підписав указ про створення Ради з питань свободи слова та захисту журналістів.