В Африці знову виявили вірус Ебола. Попередній спалах побороли у листопаді

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Африці знову виявили вірус Ебола. Попередній спалах побороли у листопаді

United Nations Photo / Flickr

Міністерство охорони здоровʼя Демократичної Республіки Конго оголосило про новий випадок Еболи. Його виявили у місті Бутембо у провінції Північне Ківу, де у листопаді 2020 року оголосили про припинення попереднього спалаху. Про це йдеться у повідомленні ВООЗ.

Філія Національного інституту біомедичних досліджень у Бутембо підтвердила Еболу у зразках, взятих у пацієнта з симптомами. У місцеву лікарню звернулася дружина фермера, у якої були всі ознаки захворювання, вона померла 3 лютого. Наразі відомо про понад 70 осіб, які контактували із нею.

Вірус Ебола передається людям від диких тварин. Першими симптомами хвороби є раптова лихоманка, біль у горлі, мʼязові та головний болі. Після цього починаються блювання, діарея, висипка, порушення функцій нирок і печінки, а в деяких випадках — внутрішні та зовнішні кровотечі.

У березні 2020 року в Конго повідомили, що вилікували останнього пацієнта з гарячкою Ебола. Тоді ВООЗ заявила про завершення епідемії цієї хвороби.

Останній і одинадцятий за рахунком спалах вірусу Ебола завершився у ДР Конго 18 листопада 2020 року. Почавшись 1 червня 2020 року, вона забрала життя 55 осіб. Загальна кількість захворілих склала 130.

Перший випадок захворювання людини вірусом Ебола був зареєстрований на території сучасної ДР Конго в 1976 році. Смертність під час перших спалахів сягала 90%. Завдяки появі вакцини ця цифра зараз скоротилася майже до 40%. Найбільший спалах вірусу Ебола за кількістю інфікованих стався у 2014—2016 роках у Західній Африці. Число жертв перевищило 11 тисяч.