Український космічний центр фіксує десятки нових військових баз в Криму. Дані передають СБУ та ЗСУ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Росія продовжує перетворювати окупований Крим на суцільну військову базу. Національний центр управління та випробувань космічних засобів України фіксує десятки нових військових обʼєктів і передає дані Службі безпеки та Збройним силам, щоб ті аналізували загрозу.

Про це пишуть «Крим.Реалії», журналісти якого отримали знімки космічного центру.

Центр зафіксував нову військову базу в селищі Новоозерне, неподалік від озера Донузлав. Її побудували в кінці 2020 року для зберігання озброєння, бронетехніки, артилерії та боєприпасів. Поблизу Керчі біля траси «Таврида» зʼявилися радіолокаційні станції і мінімум вісім ракетних комплексів С-400. На околиці Євпаторії побудована 30-метрова радіоантена, а в самому місті в колишньому українському космічному центрі, тепер базуються Військово-космічні сили РФ.

Російські військові будують в Криму і великі обʼєкти. Поблизу Севастополя зʼявилася радіотехнічна станція з десятком супутникових антен. Обʼєкт будувався з 2016 року і може добудовуватися донині.

Крім цього, росіяни адаптували майже кожен аеродром під військові потреби. У Джанкої зʼявилася база протиповітряної оборони з комплексами С-400, а аеродром «Бельбек» (Севастополь) став місцем постійного базування для бойової авіації.

За даними фахівців, порівняно з 2014 роком Росія в Криму наростила свій військовий потенціал більш ніж удвічі.

  • Міноборони Росії раніше повідомляло про плани почати будівництво радіолокаційної станції «Яхрома» в окупованому Севастополі. Також у планах на 2021 рік — створення зенітно-ракетної бригади в Південному військовому окрузі, а також поставки в Повітряно-космічні сили і Військово-морські сили близько 100 нових і модернізованих літальних апаратів.
  • До цього міністр оборони України Андрій Таран заявив, що військові Росії в окупованому Криму ведуть підготовку до розміщення ядерної зброї.
  • Перед цим Генеральна Асамблея ООН прийняла третю, посилену резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республики Крим та Севастополя, а такоже частин Чорного и Азовського морів».