Мінʼюст заявив про перемогу у Стокгольмському арбітражі. Той відмовив фірмам Коломойського у задоволенні позову на $6 млрд

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Мінʼюст заявив про перемогу у Стокгольмському арбітражі. Той відмовив фірмам Коломойського у задоволенні позову на $6 млрд

Сало Віталій / УНІАН

Міністр юстиції Денис Малюська заявив про перемогу України в Стокгольмському арбітражі. Після майже шести років судового процесу арбітраж відмовився розглядати позов міноритарних акціонерів «Укрнафти» — кіпрських компаній, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Ігор Палиця.

Фірми намагалися відсудити у держави понад $6 мільярдів.

«Коломойський, Боголюбов та Палиця хотіли стягнути з України більше $6 мільярдів та звернулися з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж сьогодні їм відмовив», — написав Малюська у Facebook.

За словами міністра, компанії намагалися стягнути з держави суму, яка перевищує усі витрати держави на освіту та науку у 2021 році, або ж становить приблизно половину витрат держави на виплату пенсій.

Зазначимо, у червні 2015 року міноритарні акціонери «Укрнафта» (кіпрські компанії — Littop Enterprises Limited, Bridgemont Ventures Limited та Bordo Management Limited) подали позов до Стокгольмського арбітражу проти держави Україна.

У позові вони звинувачували державу в нанесенні збитків через відбір газу, видобутого «Укрнафтою», без оплати або ж за заниженою ціною. Також звинувачували, що «Укртрансгаз» та «Нафтогаз Україна» не виконують рішень українських судів про повернення частини відібраного газу, та заявляли про «різке підвищення ставки плати» за користування надрами для видобування газу.

  • «Укрнафта» — найбільша нафтовидобувна компанія України, видобуває понад 86% нафти в державі. Контрольним пакетом акцій володіє «Нафтогаз» (50% + 1 акція «Укрнафта»), ще 42% — належить структурам Коломойського.