У Бельгії засудили іранського дипломата до 20 років ув’язнення. Його визнали винним у підготовці теракту

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Суд у Бельгії засудив іранського дипломата Асадолла Ассаді до 20 років позбавлення волі за підготовку теракту.

Про це пише Reuters.

Його визнали винним у тому, що він планував вчинити вибух на засіданні Національної ради опору Ірану — опозиційної до іранської влади організації. Засідання мало відбутися неподалік Парижу влітку 2018 року.

Ассаді був третім радником посольства Ірану в Австрії. Арештували його у Німеччині, а для суду відправили до Бельгії. За даними обвинувачення, Ассаді керував державною розвідницькою мережею Ірану. Напередодні запланованого теракту дипломат привіз із собою вибухівку літаком з Ірана до Австрії, користуючись дипломатичним імунітетом.

Водночас у самому Ірані всі звинувачення спростовують і запевняють, що Ассаді затримали незаконно, а сам він став жертвою «західної пастки».

  • У жовтні 2018 року влада Франції заморозила рахунки управління внутрішньої безпеки Міністерства інформації Ірану, та двох його громадян — Асадолли Ассаді і Сайєда Хашемі Могадама. Офіційна причина цього рішення не називається, проте французьке дипломатичне джерело стверджує, що підготовка теракту «була здійснена за вказівкою міністерства, яке відає розвідслужбами Ірану».