Експерти ВООЗ в Ухані навідались до лабораторії — були чутки, що звідти «втік» коронавірус

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Експерти Всесвітньої організації охорони здоровʼя відвідали лабораторію у китайському місті Ухань — ходили чутки, що у ній розробили коронавірус і він звідти «втік». Іноземні фахівці ознайомилися з дослідженнями і заходами безпеки лабораторії. Про це повідомляє Associated Press.

З початку спалаху COVID-19 в Ухані (кінець грудня 2019 року) у ЗМІ та мережі неодноразово зʼявлялися різні версії, що новий вірус міг «витекти» з лабораторії Уханьського інституту вірусології. Сам інститут ще в січні минулого року виступив з відкритим листом, в якому назвав це припущення «помилковими чутками» і підкреслив, що совість співробітників інституту «абсолютно чиста».

Експерти ВООЗ 3 лютого навідались до інституту, у тому числі і до максимально ізольованої лабораторії BSL-4, з якою і були повʼязані чутки про нібито «витік» вірусу або можливе штучне його походження.

Під час візиту фахівці ВООЗ ознайомилися з дослідними роботами, заходами безпеки в лабораторії, а також обговорили міжнародну наукову співпрацю та спільні зусилля в боротьбі з епідемією.

Візит тривав 3 години, після нього фахівці не вийшли до журналістів, а одразу поїхали.

Уханьський інститут вірусології, одна з провідних лабораторій з дослідження вірусів, у 2003 році створив архів генетичної інформації про коронавірус у кажанів (тоді був спалах). Це й призвело до чуток про те, що це може бути повʼязано з першим спалахом COVID-19 в Ухані в кінці 2019 року.

  • Вважається, що новий коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.
  • CNN нещодавно оприлюднила розслідування, що ґрунтується на внутрішніх документах Центру з контролю та профілактики захворювань провінції Хубей, де й почався спалах коронавірусу. Там зазначається, що спершу Китай суттєво применшував кількість хворих і померлих, повільно тестував людей та здебільшого ігнорував безсимптомні випадки.