Військові Мʼянми планують вибори через рік, а США можуть відновити санкції

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Збройні сили Мʼянми, які 1 лютого захопили владу у країні, заявили про плани провести вибори до парламенту через рік — після скасування режиму надзвичайного стану.

Як повідомляє China News, головне командування ЗС зробило відеозвернення до народу, в якому пообіцяло без насильства передати новому уряду повноваження після виборів. Режим НС діятиме у країні протягом одного року.

У США тим часом заявили, що можуть відновити санкції проти держави, передає «Радіо Свобода». Президент Джо Байден у своєму зверненні засудив переворот і назвав дії військових «прямим нападом на демократію і верховенство права».

Байден закликав міжнародне співтовариство до тиску на військових Мʼянми, щоб змусити їх відмовитися від влади, звільнити затриманих політиків і активістів та скасувати обмеження на телекомунікацію. Крім цього, США будуть співпрацювати з партнерами в регіоні для відновлення демократії в Мʼянмі.

  • У листопаді 2020 року в М’янмі відбулися парламентські вибори, на яких перемогла партія президента Аун Сан Су Чжі. Однак військові не визнавали їхніх результатів і заявляли про фальсифікацію.
  • 1 лютого 2021 року військові здійснили держпереворот і оголосили, що влада переходить у руки головнокомандувача Збройних сил Мін Аун Хлаїнга. Віцепрезидент Мʼїн Шве призначений виконувачем обовʼязків президента.