Анджеліна Джолі продає на аукціоні картину Вінстона Черчилля

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Анджеліна Джолі продає на аукціоні картину Вінстона Черчилля

NATO North Atlantic Treaty Organization / Flickr

Акторка Анджеліна Джолі продає на аукціоні Christieʼs картину британського премʼєр-міністра Вінстона Черчилля «Вежа мечеті Кутубія» (марокканський пейзаж). Про це повідомляє Associated Press.

Аукціон відбудеться у Лондоні 1 березня. Орієнтовно картину продадуть за ціною від $2,1 млн до $3,4 млн. На ній зображена мечеть XII століття в Марракеші з Атласькими горами на задньому плані — це єдина картина, яку британський лідер написав під час Другої світової війни. Черчилль написав пейзаж після конференції в Касабланці у січні 1943 року, на якій разом з тодішнім президентом Америки Франкліном Рузвельтом планували розгром нацистської Німеччини. Два лідери відвідали Марракеш після конференції, щоб Черчилль зміг показати Рузвельту красу міста. Після цього британський премʼєр намалював пейзаж і подарував її Рузвельту на згадку про поїздку.

Черчілль був художником-аматором, написав близько 500 картин. Живописом він почав займатись у 40 років.

Керівник відділу сучасного британського мистецтва у Christieʼs Нік Орчард розповів, що Черчилль захоплювався світлом у Марокко: «Він любив сухе повітря, світло, сонце і те, як воно відбивається на пейзажах. І це абсолютно очевидно тут, на цій картині. Ви можете побачити довгі тіні і гори, що багровіють — класичне явище для заходу сонця».

Після смерті Рузвельта у 1945 році його син продав картину. Подружжя Анджеліна Джолі — Бред Пітт придбало її у 2011 році.

Джолі продає свою сімейну колекцію в рамках аукціону сучасного британського мистецтва. Аукціонний дім сподівається, що зможе встановити новий рекорд для робіт Черчилля. Раніше найдорожче продали картину британського премʼєра у 2014 році — за «Ставок з золотими рибками в Чартвеллі» заплатили $2,46 млн. На картині зображений сад будинку в графстві Кент, в якому жив Черчилль. Робота була написана у 1932 році.