Фірма Ярославського та китайська компанія скликали позачергові збори акціонерів «Мотор Січі». Туди прийшла СБУ з обшуками

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Фірма Ярославського та китайська компанія скликали позачергові збори акціонерів «Мотор Січі». Туди прийшла СБУ з обшуками

Mixabest / Wikipedia

У Запоріжжі в будівлі, де мали відбуватися позачергові збори акціонерів української компанії «Мотор Січ», СБУ проводить слідчі дії. Про це повідомляють пресслужба відомства та «Радіо Свобода».

У спецслужбі повідомили, що слідчі дії проводять за кримінальним провадженням щодо незаконних зборів акціонерів підприємства. «Правоохоронці фіксують можливі протиправні дії представників компаній DCH та Skyrizon Aircraft Holdings Limited, які пов’язані зі встановленням контролю над акціонерним товариством «Мотор Січ», — зазначили в СБУ.

«Радіо Свобода» додає з посиланням на відомство, що слідчі дії ведуться в рамках проваджень за статтями Кримінального Кодексу — підготовка до злочину та диверсія.

31 січня у Запоріжжі мали відбутися позачергові збори, які ініціювали китайська компанія Skyrizon Aircraft Holdings Limited та її український партнер — підприємство бізнесмена Олександра Ярославського «МС-4».

Згідно з оголошенням, реєстрація акціонерів мала відбуватися від 8 години ранку. Втім, присутні на місці акціонери компанії повідомили, що їх не пускають до будівлі. За даними ЗМІ, біля будівлі також зібралися близько двох десятків працівників «Мотор Січ» з плакатами «Не допустимо рейдерське захоплення», «Руки геть від «Мотор Січ» тощо.

На місці слідчих дій перебували й сім нардепів від «Слуги народу». Вони повідомили, що в будівлі жодних зборів не відбувається: там перебували лише охоронець та керівник установи, якій належить будівля — їх допитує СБУ.

«До нас звернувся трудовий колектив «Мотор Січі» […] Є рішення РНБО, накладено президентом санкції. Ми приїхали здійснити парламентський контроль […] для того, щоб тут сьогодні не вчинявся злочин проти держави, тому що є санкції, є указ президента, і у нас є інформація, що тут сьогодні мають відбуватися незаконні дії», —повідомив нардеп Арсеній Пушкаренко.

Укрінформ повідомляє, що на місці також чергували понад 50 поліцейських та 200 військовослужбовців Нацгвардії.

Ярославського та представників китайської компанії Skyrizon на місці не було. За інформацією представників «Мотор Січі», збори акціонерів не відбулися.

Санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі»

29 січня президент Володимир Зеленський підписав указ, який ввів санкції проти громадянина Китаю Ван Цзіна, а також чотирьох китайських компаній-інвесторів «Мотор Січі»: Skyrizon Aircraft Holdings Limited, Hong Kong Skyrizon Holdings Limited, Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment, Beijing Xinwei Technology Group.

Санкції ввели на три роки. Серед введених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України.

У групі DCH Ярославського, коментуючи введені санкції сказали, що указ президента став для них «несподіванкою». «Провідні юридичні компанії [...] прийшли до єдиного висновку — китайські інвестори є сумлінними покупцями і законними власниками придбаних ними акцій «Мотор Січ» [...] Нам невідомі мотиви такого рішення — в тексті указу президента вони не описані, ясно лише, що ініціатором є СБУ», — прокоментували у DCH.

Там зазначили, що санкції були введені «безпосередньо напередодні позачергових зборів акціонерів». «Метою їхніх ініціаторів могла бути заборона проведення цих зборів, результатом яких мало стати відновлення китайських акціонерів «Мотор Січ» в їхніх законних правах», — заявили у DCH.

  • «Мотор Січ» — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Продукція підприємства постачається в понад 100 країн світу.
  • Антимонопольний комітет відхилив вже три заявки бізнесмена Олександра Ярославського та китайської компанії Skyrizon Aircraft Holdings на купівлю «Мотор Січ». На початку грудня китайські інвестори компанії «Мотор Січ» повідомили українському уряду, що звернулися до міжнародного арбітражу. Вони хочуть стягнути з України збиток розміром у $3,5 мільярда.
  • 15 січня санкції проти китайської компанії Skyrizon, яка є інвестором «Мотор Січі», запровадило Міністерство торгівлі США.
  • 6 серпня Зеленський доручив уряду та РНБО перевірити, чи відповідає продаж акцій «Мотор Січі» китайцям національним інтересам — начебто китайські інвестори придбали ці акції без дозволу Антимонопольного комітету. Наступного дня Ярославський заявив, що прокуратура повторно заарештувала акції «Мотор Січі», і попросив Зеленського втрутитись, інакше китайські інвестори можуть подати багатомільйонні позови в міжнародні суди.