НАУ оголосив про перемогу на виборах ректора Луцького. Колишній керівник назвав голосування незаконним

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
НАУ оголосив про перемогу на виборах ректора Луцького. Колишній керівник назвав голосування незаконним

Праворуч — Максим Луцький.

УНІАН

На виборах ректора Національного авіаційного університету переміг кум колишнього міністра освіти Дмитра Табачника Максим Луцький. Проте попередній ректор Володимир Ісаєнко заявляє про незаконність виборів — суд поновив його на посаді.

Про перемогу Луцького повідомляє пресслужба НАУ.

Вибори відбулись 28 січня. На голосуванні були спостерігачі від МОН, громадських організацій та ЗМІ. Порушення вони не виявили.

За Луцького віддали 1 733 (63,9%) голоси. На другому місці був виконувач обовʼязків ректора Рімвідас Хращевський — 393 голоси (14,5%), на третьому кандидат технічних наук, доцент Павло Борсук — 161 (5,9%). Не підтримали жодного кандидата — 112 голосів (4,1%). Протоколи вже передали до Міністерства освіти. Тепер обраного ректора НАУ має ще затвердити міністр освіти Сергій Шкарлет.

Проте юридична фірма «Ілляшев та партнери», яка представляє інтереси попереднього ректора Володимира Ісаєнка, заявляє, що вибори відбулись незаконно: Шевченківський районний суд Києва 27 січня 2021 року поновив Ісаєнка на посаді.

«Згідно з рішенням суду, поновлення Володимира Ісаєнка на посаді підлягає негайному виконанню з дня звільнення – з 21 жовтня 2020 року, з відшкодуванням йому середнього заробітку за час вимушеного прогулу», — зазначили юристи.

Міністерству та університету повідомили про це рішення 27 січня — «з цього дня всі повноваження виборчих дільниць припиняються, а проведення виборів 28 січня є незаконним».

Що відомо про Максима Луцького?

Він колишній проректор НАУ, народний депутат 5 та 6 скликань від «Партії регіонів». У 2011 році очолив комітету Ради з питань науки і освіти. Окрім цього, він кум тодішнього міністра освіти Дмитра Табачника.

У 2014 році Луцький став проректором Національного авіаційного університету, але наступного року його звільнив новопризначений ректор Хращевський. Звільнення Луцького та інших проректорів домоглося Міносвіти. Приводом стало те, що їх призначив на свої посади ексректор Микола Кулик з перевищенням службових повноважень без узгодження вченої ради НАУ. Однак згодом Київський апеляційний суд поновив Луцького на посаді.

На парламентських виборах 2019 року Максим Луцький балотувався як кандидат по 222-му округу від ОПЗЖ.

Що відомо про Володимира Ісаєнка?

7 жовтня 2020 року Міністерство освіти і науки, своїм наказом, звільнило з посади ректора НАУ Володимира Ісаєнка. З Ісаєнком попрощалися достроково, через невиконання умов контракту, розповів у коментарі Радіо Свобода директор департаменту правового забезпечення МОН Олександр Костюченко. Зокрема, йдеться про невідповідні умови проживання студентів під час льотної практики, невідповідність освітніх програм чинним вимогам, шантаж студентів, ігнорування норм пожежної безпеки в гуртожитках та навчальних корпусах тощо, говорить Костюченко.