Бренд іконічного взуття Dr. Martens провів перший продаж акцій та заробив майже $2 мільярди

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Бренд іконічного взуття Dr. Martens провів перший продаж акцій та заробив майже $2 мільярди

Jojo* / Flickr

Британський бренд Dr. Martens, що з середини ХХ століття виробляє іконічне взуття, провів першу IPO, що стала наймасштабнішою у країні з кінця минулого року. Власники Permira Holdings зібрали близько $1,8 мільярда, і Dr. Martens піднялась у ціні на Лондонській фондовій біржі на 18%.

Про це повідомляє Bloomberg.

Dr. Martens із 1960-х виробляє робітниче взуття, яке з роками стало популярним серед молоді та врешті потрапило до модних каталогів. Масивні черевики, дизайн яких протягом десятиліть майже не змінився, переживають новий підйом популярності.

Продаж акцій припинили на кілька днів раніше, оскільки знайшли достатньо інвесторів для покриття випущених паперів. Наразі одна акція Dr. Martens на біржі коштує трохи понад $5, всього їх випустили 350 мільйонів.

Після розпродажу акцій вартість Dr. Martens оцінюють в близько $5 мільярдів, що вдесятеро перевищує сумму, за яку Permira викупила бренд у Griggs у 2014 році.

Успішна IPO та вихід на Лондонську фондову біржу перед цим викликані стрімким підйомом попиту на культове взуття протягом пандемічного 2020 року.

Подібний шлях планують повторити інші компанії, які піднялися торік, зокрема польський виробник автоматичних скриньок для посилок InPost, платформа для продажу вживаних авто Auto1 і продавець віртуальних поштових листівок Moonpig.

  • Facebook, Google, Apple і Amazon виграли від пандемії коронавірусу. Капіталізація чотирьох компаній-гігантів, попри пандемію коронавірусу, збільшилася на $230 мільярдів. Одна з причин такого успіху — локдауни в усьому світі, які збільшили попит на онлайн-послуги.
  • Після звістки про нові кроки в розробці вакцини від коронавірусу в листопаді 2020 року на 20% впала ціна акцій Zoom, а Netflix обвалився на 9%, хоча ці компанії в перші місяці пандемії значно збагатилися. Також після звістки про готовність вакцин подешевшали компанії, що займаються доставкою їжі та продуктів.