Дослідження: Популяція акул та скатів скоротилася на 70%. Деякі з них можуть зникнути найближчим часом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Дослідження: Популяція акул та скатів скоротилася на 70%. Деякі з них можуть зникнути найближчим часом

PIRO4D / Pixabay

Деякі види акул та скатів можуть зникнути через надмірний вилов риби за останні 50 років.

Про це повідомляє CNN.

Дослідження, опубліковане в журналі Nature, показало, що популяція акул і скатів впала на 71,1% з 1970 по 2018 рік. З 31 виду океанічних акул і скатів 24 зараз перебувають під загрозою зникнення.

У своєму дослідженні вчені Університету Саймона Фрейзера (Канада) використовували два основні показники біорізноманіття — Індекс Червоного списку, що вимірює ризик зникнення, і Індекс живої планети — набір даних, які відображають зміни чисельності популяції. Ці індекси допомогли показати, як швидко змінюється популяція видів протягом десятиліття.

Такі фактори, як роль людини й зміна клімату, впливають на ці види тварин, проте найбільшим є надто великий вилов. Зокрема, акул виловлюють заради мʼяса, плавників, зябрових пластин і печінкового жиру. В Азії акулячий плавник є цінним інгредієнтом супу, який довгий час вважався символом статусу на китайських обідах і банкетах. Дослідження, проведене в 2018 році журналом Marine Policy, показало, що в Гонконзі, «найбільшому в світі центрі торгівлі акулами», імпорт плавників з 1960 року збільшився вдвічі.

Акули особливо уразливі до надмірної експлуатації через низькі темпи зростання їх популяції і тривалий час генерації — у деяких видів акул між народженням особини і народженням її першого потомства може пройти кілька років або навіть десятиліть. Скати також зіткнулися зі швидким виснаженням і зникненням через їх надмірний вилов в історичних місцях проживання.

Дослідники закликають країни провести реформи, щоб зупинити скорочення популяції акул і запобігти потенційно катастрофічним наслідкам для екологічних систем. Зокрема, вчені закликали уряди запровадити обмеження на вилов океанічних акул і заборонити утримання акул, або скатів в неприродному для них середовищі.