Рада з нагляду за модерацією контенту Facebook ухвалила перші рішення — соцмережа помилково видаляла пости

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Рада з нагляду за модерацією контенту Facebook ухвалила перші рішення — соцмережа помилково видаляла пости

Stock Catalog / Flickr

Рада з нагляду за модерацією контенту у Facebook ухвалила свої перші рішення, скасувавши блокування чотирьох повідомлень.

Про це пише Reuters.

Зокрема, рада зʼясувала, що соцмережа помилково видалила публікацію користувача з Мʼянми з фотографіями померлої дитини і коментарем, який критикував реакцію мусульман на вбивства у Франції та ставлення Китаю до мусульман-уйгурів. Також «виправдано» повідомлення з цитатою нацистського міністра пропаганди Йозефа Геббельса, яке Facebook видалила за порушення своєї політики щодо «небезпечних осіб і організацій».

Крім цього, рада вирішила, що Facebook неправомірно видалила повідомлення з критикою реакції французького уряду на пандемію, а також фотографії в Instagram, які демонстрували жіночі соски. За словами користувача з Бразилії, фотографії були спрямовані на підвищення обізнаності щодо симптомів раку грудей.

Рада також випустила низку необовʼязкових політичних рекомендацій для соцмережі. Наприклад, Facebook має повідомляти користувачам конкретне правило, яке вони порушили, а також детальніше прояснити свої правила, що стосуються таких питань, як небезпечні групи та дезінформація у сфері здоровʼя. Facebook не зобовʼязана діяти відповідно до цих рекомендацій, але повинна публічно відповісти на них протягом 30 днів.

  • У травні компанія Facebook створила раду, яка вирішуватиме суперечки з приводу модерації контенту в її соцмережах. До складу ради увійшли журналісти, активісти та юристи, які займаються питаннями свободи слова. Серед них — колишня премʼєр-міністр Данії Хелле Торнінг-Шмідт, єменська правозахисниця і лауреат Нобелівської премії миру 2011 року Тавакуль Карман і колишній головний редактор The Guardian Алан Русбріджер. Загалом до ради увійшли 40 осіб.