У Києві відкрили інсталяцію пам’яті жертв Голокосту

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
У Києві відкрили інсталяцію пам’яті жертв Голокосту

Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр»

У Києві до Міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту відкрили інсталяцію «Погляд у минуле». Участь у відкритті взяв президент Володимир Зеленський. Про це повідомляють пресслужба Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» та Офіс президента.

Інсталяція розміщена на проспекті Перемоги, 10, біля Міністерства освіти і науки. Це два камʼяні валуни з червоного граніту із вмонтованими монокулярами. У них можна побачити світлини, зроблені німецьким військовим фотографом Йоганнесом Геле у жовтні 1941 року. А між каменів лежить дерево зі зламаними гілками, що в єврейській традиції є символом перерваного життя.

Авторка інсталяції — українська художниця й архітекторка Анна Камишан. Її родичі були серед 1,5 млн євреїв, які загинули під час Голокосту в Україні.

  • 27 січня у 1945 році війська 1-го Українського фронту взяли під контроль територію нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау (Освенцим), де за роки війни було вбито близько 1,4 млн осіб, із яких більше мільйона — євреї. В Україні в 1941–1944 роках було вбито 1,5 млн євреїв, зокрема в Бабиному Яру.