Reuters: Лідер екстремістської організації Proud Boys був інформатором ФБР

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Лідер організації Proud Boys Енріке Тарра співпрацював із федеральними та місцевими правоохоронними органами після арешту у 2012 році.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на стенограму засідання федерального суду у 2014 році.

Тарру у 2012 році затримали за шахрайство, повʼязане з продажем вкрадених наборів для тестування на діабет. Врешті його визнали винним та призначили тюремний термін — але замість 30 місяців дали 16. Таке рішення суду Тарра пояснив своєю допомогою у «проясненні» деяких питань у справі.

Victoria Pickering / Flickr

Проте, як виявилось, на судових засіданнях у Майамі федеральний прокурор, агент Федерального бюро розслідувань і адвокат Тарри розповіли про його роботу під прикриттям. За їхніми словами, він допоміг владі притягнути до відповідальності більше десятка осіб за різними справами (щодо наркотиків, азартних ігор та контрабанди людей).

Колишній федеральний прокурор у справі Тарри Ванесса Сінгх Йоханнес підтвердила, що він співпрацював з місцевими і федеральними правоохоронними органами, щоб допомогти у переслідуванні тих, хто керує злочинними підприємствами: від вирощування марихуани в Майамі до діючих схем шахрайства з фармацевтичними препаратами. За словами прокурора, інформація Тарри привела до судового переслідування 13 людей.

«У справі про контрабанду людей Тарра на свій страх і ризик в ролі секретного агента зустрівся і домовився про виплату $11 тисяч злочинцям, щоб вони привезли начебто членів його сімʼї з іншої країни», — пояснила Йоханнес.

Тодішній адвокат Тарри Джеффрі Фейлер заявляв у суді, що його клієнт працював під прикриттям в численних розслідуваннях, одне стосувалося продажу анаболічних стероїдів, інше стосувалося «оптових ліків за рецептом», а третє — контрабанди людей. Він сказав, що Тарра допоміг поліції знайти три будинки, де вирощують марихуану, і був «плідним» співробітником.

Агент ФБР на слуханні назвав Тарру «ключовою ланкою» в розслідуваннях місцевої поліції щодо марихуани, кокаїну та екстазі.

Reuters звернулось за коментарем до Тарри, але він все заперечив. Доказів, що він досі співпрацює з владою немає.

Що таке Proud Boys?

Proud Boys — крайня права організація. Її заснував у 2016 році канадсько-британський правий активіст Гевін Макіннес. «Горді хлопці» борються з нелегальною імміграцією і іммігрантами, нерідко вступають у вуличні сутички.

Вони часто носять чорно-жовті футболки-поло і червоні бейсболки з гаслом колишнього президента Дональда Трампа Make America Great Again ( «Зробимо Америку знову великою»). Учасники організації називають себе «білими шовіністами, які відмовляються вибачатися за те, що створили сучасний світ».

Соцмережі Facebook, Instagram та YouTube постійно блокують сторінки учасників руху за заклики до екстремізму.