В Одеській області знесли памʼятник Леніну. Його називають останнім в Україні, але це не так

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
В Одеській області знесли памʼятник Леніну. Його називають останнім в Україні, але це не так

Sergei F / Flickr

В Одеській області у селі Старі Трояни Ізмаїльського району знесли памʼятник Володимиру Леніну. Активісти й ЗМІ назвали його останнім в Україні.

Відповідне повідомлення зробила у Facebook організація «Декомунізація. Україна».

Про те, що він останній в Україні, написав і одеський активіст Сергій Стерненко.

«Бабель» звернувся до Інституту нацпамʼяті за коментарем, чи дійсно це останній памʼятник Леніну в Україні. Як виявилось, це останній з відомих на Одещині.

Щодо памʼятників по Україні (не враховуючи окуповані території Донбасу та Криму), то вони ще залишились. За інформацією керівника проєкту «Декомунізація. Україна» Вадима Позднякова, у селі Тимків у Хмельницькій області є погруддя Леніну.

Також вони можуть бути на територіях приватних підприємств — у санаторії «Сосновий Бір» у селі Власівка на Полтавщині та у місті Дніпро на вулиці Кисневій (за цією адресою приватне підприємство «Промоснастка»).

  • 25 січня 2016 року Вищий адміністративний суд України остаточно заборонив Комуністичну партію. Закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки» набув чинності в травні 2015 року.
  • З того часу в Україні демонтували понад тисячу памʼятників Леніну (за окремими даними — 1 320). Проте, приміром, у центрі міста Новгород-Сіверський висять портрети Сталіна та Леніна. Мер міста наполягає, що портрети не є символами комунізму, та відмовляється їх знімати. У січні 2021 року суд закрив справу щодо можливої пропаганди комуністичного тоталітарного режиму через «відсутність складу правопорушення».