Путін виступив на форумі в Давосі: натякнув на війни через санкції і попередив про «кінець цивілізації» через глобальний конфлікт

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Путін виступив на форумі в Давосі: натякнув на війни через санкції і попередив про «кінець цивілізації» через глобальний конфлікт

Пресслужба президента російської федерації

Президент Росії Володимир Путін вперше за 12 років виступив на економічному форумі в Давосі, де заявив, що введення санкцій «підвищують ризики одностороннього застосування військової сили». Його цитати наводять ТАСС та РБК.

«Використання торгових барʼєрів, нелегітимні санкції, обмеження фінансової, технологічної, інформаційної сфер — подібна гра без правил критично підвищує ризики одностороннього застосування військової сили. Ось, у чому небезпека [...] Це примножує ймовірність появи нових гарячих точок на нашій планеті. Це все те, що не може нас не турбувати», — наголосив Путін.

Крім того, Путін наголосив, що вважає «ненормальним» нинішній стан відносин з Європою і закликав позбавлятися від «фобій минулого». Водночас він сподівається, що «гарячий глобальний конфлікт» у світі зараз неможливий, інакше, підкреслив він, це означало б «кінець цивілізації».

Він заявив, що «нездатність і неготовність» вирішувати глобальні суперечки в XX столітті обернулися Другою світовою війною.

«Звичайно, зараз такий глобальний гарячий конфлікт, сподіваюся, в принципі неможливий, дуже на це сподіваюся. Він означав би кінець цивілізації», — заявив Путін. Він також наголосив, що ситуація може розвиватися «непередбачувано» і «некеровано», якщо не намагатися цей конфлікт не допустити.

Також Путін вважає, що в переломні моменти країни «повинні обʼєднувати зусилля», незважаючи на наявну конкуренцію. Як один із прикладів того, де необхідна координація зусиль між країнами, Путін назвав «збереження клімату і природи планети».

  • Перед цим Путін виступав в Давосі ще в 2009 році, будучи премʼєр-міністром. Цьогорічний Давоський форум вперше проводиться в онлайн-форматі — учасники виступають по відеозвʼязку, а на сайті форуму ведеться трансляція.