ОАСК задовольнив ще один позов Портнова — визнав незаконним святкування ювілеїв низки діячів з УПА і ОУН. Рішення стосується лише 2020 року

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
ОАСК задовольнив ще один позов Портнова — визнав незаконним святкування ювілеїв низки діячів з УПА і ОУН. Рішення стосується лише 2020 року

Гонтар Володимир / УНІАН

Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов колишнього заступника керівника Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова і заднім числом заборонив відзначення ювілеїв ряду українських діячів, зокрема голови Проводу ОУН Андрія Мельника. Про це йдеться у рішенні суду від 19 січня.

Портнов у позові просив суд визнати незаконним та скасувати рішення Київської міської ради від 27 лютого 2020 року про відзначення на території Києва пам’ятних дат та ювілеїв у 2020 році.

Йдеться про святкування ювілеїв восьми діячів: голови Проводу ОУН Андрія Мельника; полковника Армії Української держави, адʼютанта гетьмана Павла Скоропадського — Івана Полтавця-Остряниці; полковників УПА Василя Левковича, Василя Сидора та Василя Галаси; письменників Уласа Самчука та Юрія Липи; українського вченого і редактора «Енциклопедії українознавства» Володимира Кубійовича.

У позові Портнов заявляв, що відзначення ювілеїв цих діячів суперечить закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму». На його думку, названі діячі «тісно співпрацювали» з цим режимом. Портнов як приклад наводить Юрія Липу. Він каже, що письменник «відомий своїми антисемітськими висловлюваннями та закликами».

Портнов вважає, що намір вшановувати згаданих діячів «спотворює сутність національної ідеї та кидає ганебну тінь на Україну в очах міжнародної спільноти». Крім того, він вказує у позові, що рішення міськради передбачає не лише вшанування памʼяті цих діячів, а й проведення заходів, встановлення пам’ятників та меморіальних дошок, упорядкування поховань, а це, вказує він, передбачає витрати з бюджету.

У рішенні суду вказана позиція КМДА. У мерії наголосили, що рішення про відзначення ювілеїв цих діячів ухвалили для розвитку історичної свідомості українського народу та збереження національної памʼяті.

Суд вирішив задовольнити позов Портнова в повному обсязі — рішення Київської міської ради від 2020 року про відзначення у столиці памʼятних дат та ювілеїв у 2020 році визнав протиправним і скасував.

  • 21 січня Портнов повідомив, що виграв суд у Міністерства освіти та науки. Він вважає, що автори підручників, які рекомендувало відомство, героїзують учасників Революції гідності, перекручують інформацію та маніпулюють фактами. Тепер МОН має переглянути опис подій Революції гідності у восьми підручниках з історії України для 5 і 11-х класів.