Держдеп США очолив Ентоні Блінкен. Нещодавно він підтримав військову допомогу Україні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Держдеп США очолив Ентоні Блінкен. Нещодавно він підтримав військову допомогу Україні

U.S. Embassy Moldova / Flickr

Сенат затвердив 58-річного Ентоні Блінкена на посаді нового державного секретаря США. Він давній соратник президента Джо Байдена, а також колишній заступник держсекретаря в адміністрації Барака Обами. Про це повідомляє CNN.

На користь його кандидатури проголосували 67 сенаторів, проти — 11. Для затвердження на посаді держсекретаря Блінкен мав набрати щонайменше 50 зі 100 голосів сенаторів.

Позиція щодо України

Напередодні в Сенаті США Ентоні Блінкен підтримав продовження військової підтримки України та надання їй летального озброєння. Також Блінкен вважає, що США мають продовжувати навчати українських військових для підвищення спроможності армії України протистояти Росії. Окремо він згадав і про корупцію. За його словами, США мають допомогти Україні подолати корупцію всередині держави.

«Якщо загрозою України ззовні є Росія, то її внутрішніми загрозами є корупція, брак інституцій, які можуть ефективно вести країну. І ми повинні допомогти українцям з цим впоратися. Адже, навіть якщо ми успішно триматимемо Росією на відстані, але загроза всередині триватиме, їм буде дуже важко збудувати життєздатну демократію», — пояснив Блінкен.

Позиція щодо Росії

В інтервʼю CBS Блінкен заявив, що «президент Байден буде протистояти Путіну та його агресії». За його словами, США шукатимуть можливості контролювати Росію через санкції, викриваючи корупцію. «Ми повинні дуже чітко пояснити Путіну, чим він ризикує. Водночас ми повинні вказати на переваги, які можна отримати від торгівлі, інвестицій, місця за столом переговорів», — сказав Блінкен.