Кандидати Байдена на посади держсекретаря та глави Пентагону підтримали надання Україні летальної зброї

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Кандидати Байдена на посади держсекретаря та глави Пентагону підтримали надання Україні летальної зброї

United States Army / Wikipedia

Кандидат на посаду державного секретаря США Ентоні Блінкен та кандидат на посаду міністра оборони Ллойд Остін підтримали продовження військової підтримки України та надання їй летального озброєння.

Обидва вони напередодні брали участь у слуханнях в Сенаті. Блінкен був особисто, тоді як Остін надіслав відповіді на запитання сенаторів поштою, пише «Голос Америки».

Блінкен зазначив, що за Барака Обами США не ухвалили рішення про надання Україні летальної зброї, але це зробив уряд Трампа.

«Сенаторе, я підтримую надання летальної зброї оборонного призначення Україні», — відповів на одне із запитань він.

Також Блінкен вважає, що США мають продовжувати навчання українських військових для підвищення спроможності армії України протистояти Росії.

Окремо він згадав і про корупцію. За його словами, США мають допомогти Україні подолати корупцію всередині держави.

«Якщо загрозою України ззовні є Росія, то її внутрішніми загрозами є корупція, брак інституцій, які можуть ефективно вести країну. І ми повинні допомогти українцям з цим також впоратися, тому що навіть якщо ми успішно триматимемо Росією на відстані, але загроза всередині триватиме, їм буде дуже важко збудувати життєздатну демократію», — пояснив Блінкен.

Остін також виступив за надання летальної зброї Україні. Він зазначив, що підтримка України має бути пріоритетною.

«Я підтримую рішення надати Україні зброю, необхідну їй для самооборони. Україна також має критичні потреби, не повʼязані зі зброєю, такі як захищене комунікаційне обладнання, що фінансується за рахунок Ініціативи з допомоги Україні в сфері безпеки (USAI)», — пояснив кандидат.

  • Інавгурація обраного президента США Джо Байдена й обраного віцепрезидента Камали Гарріс відбудеться в середу, 20 січня, на західному боці Капітолія — вони складуть присягу і зачитають промови. Інавгурація триватиме майже півтори години і супроводжуватиметься виступом зірок американського шоу-бізнесу.