НБУ заборонив банкам прописувати умови договорів дрібним шрифтом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НБУ заборонив банкам прописувати умови договорів дрібним шрифтом

National Bank Of Ukraine / Flickr

Національний банк зобовʼязав фінансові установи вносити до договорів розширений опис фінпослуг та заборонив прописувати умови дрібним шрифтом.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Йдеться про вимоги до договорів про споживчий кредит, вклад (депозит), а також відкриття та ведення поточного рахунку.

Банки будуть зобов’язані надавати у договорі повний опис послуги. У договорі депозиту потрібно буде вказувати конкретну дату повернення вкладу та інформацію про наявність у банку права продовжити термін дії вкладу тощо. У договорі споживчого кредиту — перелік та вартість додаткових послуг, умови, за яких можлива зміна процентної ставки чи інших платежів. Текст договору має бути викладений розміром шрифту не менше 11 друкарських пунктів.

Також вимоги забороняють банкам включати до договорів недобросовісні норми, які обмежують права споживачів подати скаргу чи позов до суду. Банкам буде заборонено без інформування споживача змінювати умови договору, а також вимагати від споживача сплатити за ще не отримані за договором послуги тощо.

При цьому, нові вимоги не поширюються на публічну частину договорів приєднання про надання послуг (оферту). Вони поширюються на договори, які безпосередньо підписує споживач, зокрема і на індивідуальну частину договорів приєднання про надання послуг. Водночас оферта не може суперечити індивідуальній частині договору.

Банки мають три місяці до 27 квітня 2021 року для приведення своєї роботи у відповідність та розкриття повної інформації у договорах.