Замах на генерала СБУ: редакція «Схем» заперечує, що підозрюваний Расюк передавав їм матеріали

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки України розслідує підготовку вбивства начальника (бригадного генерала) Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова за двома статтями — замах на вбивство і незаконне стеження. За другою статтею у матеріалах справи фігурують журналісти програми «Схеми», через що редакція побоюється, що СБУ почне безпідставну перевірку.

Як вказано у матеріалах кримінальної справи, підозрюваний в організації вбивства полковник спецпідрозділу «Альфа» Андрій Расюк в особистих бесідах з іншими можливими співучасниками казав, що має відношення до сюжету журналістів про Наумова. Нібито він показував двом виконавцям сюжет «Схем» про Наумова, в якому були дані про «ціль», у тому числі адреса проживання.

У червні 2020 року і сам Наумов написав рапорт на імʼя голови СБУ Івана Баканова про те, що невідомі особи встановили за ним стеження і організували публікації в ЗМІ (де він живе, якими маршрутами їздить, тощо) про корупційні схеми.

Головна редакторка програми «Схеми» Наталія Седлецька і Людмила Панкратова, яка веде юридичний супровід редакції, в коментарях «Бабелю» розповіли, що Расюк не мав ніякого відношення до підготовки сюжету, а слідчі СБУ можуть «піти хибним шляхом» і почати перевіряти журналістів, відкинувши той факт, що «Схеми» відкрито збирали інформацію про Наумова у рамках закону.

Седлецька пояснила, що вся зібрана інформація про Наумова була взята із відкритих джерел. «Маючи аналітичні здібності, вміючи користуватись публічними реєстрами, знайти, де мешкає Андрій Наумов нескладно. Ця елітна квартира зареєстрована на його матір. І оскільки журналісти-розслідувачі змогли це встановити самотужки, то складно уявити, що це могло б становити проблему для осіб, які мають стосунок до спецслужби», — сказала вона.

Окремо Седлецька зазначає, що ризики для журналістів можуть бути і через те, що всю справу розслідує Головне слідче управління СБУ, голова якого (Андрій Швець) — фігурант іншого розслідування «Схем» про можливу корупцію. Це також може дати привід СБУ взяти журналістів «під ковпак».

Седлецька і Панкратова заявили, що СБУ ще не зверталася до редакції, але зазначили, що стаття про незаконне стеження в цій справі не обґрунтована, оскільки навіть сам Наумов знав про розслідування «Схем» до публікації сюжету.

«Андрій Наумов знав ще до публікації розслідування, що воно готується до ефіру та усвідомлював предмет цього розслідування, адже отримав кілька запитів на коментар від редакції, а журналістка Валерія Єгошина підходила до нього із цими запитаннями у публічному місці з мікрофоном «Радіо Свобода», — сказала Панкратова.

  • Вранці 23 січня в СБУ повідомили, що попередили вбивство свого колеги. За підозрою в причетності до організації злочину затримали чинного співробітника СБУ. Пізніше суд заарештував підозрюваного.
  • Напередодні журналіст Юрій Бутусов повідомив, що затримано полковника спецпідрозділу «Альфа» Андрія Расюка, який готував убивство бригадного генерала Служби безпеки, начальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова.
  • Як пише журналіст, Расюка затримали саме під час передачі грошей нібито безпосередньому виконавцеві вбивства. Замовником вбивства є нібито колишній заступник голови СБУ полковник Дмитро Нескоромний. З 1 липня 2019 року він був призначений президентом Володимиром Зеленським заступником голови СБУ, а з 8 листопада до 13 березня 2020 року був першим заступником голови СБУ — начальником Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.