«Слідство.Інфо»: Фігурант справи про перестрілку у Княжичах Леонід Курята отримав керівну посаду у поліції Києва

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Полковник поліції Леонід Курята, якого підозрюють в організації умисного вбивства поліцейських у Княжичах, працює заступником начальника Дніпровського управління поліції Києва. Про це повідомляє «Слідство.Інфо» з посиланням на відповідь Національної поліції.

«Полковник поліції Курята Леонід Леонідович проходить службу в поліції на посаді заступника начальника Дніпровського управління поліції — начальника відділу кримінальної поліції Головного управління Національної поліції у Києві», — йдеться у відповіді поліції на запит журналістів.

Леонід Курята у 2016 році був на посаді начальника карного розшуку Києва, керував спецоперацією у Княжичах, де внаслідок перестрілки загинули п’ятеро правоохоронців. Пізніше йому оголосили підозру, зокрема, в організації умисного вбивства поліцейських. «Слідство.Інфо» зазначає, що протягом останніх років ця справа, фактично, лежить без руху в Броварському суді Київської області.

У січні 2017 року Куряту звільнили з поліції внаслідок службового розслідування. Але він оскаржив це рішення, і в грудні того ж року Окружний адмінсуд Києва поновив його на посаді. А в кінці 2018 року тодішній голова Нацполіції Сергій Князєв відправив Куряту керувати поліцією Бахмуту.

  • У ніч на 4 грудня 2016 року в Київській області, у селищі Княжичі під час спецоперації із затримання банди грабіжників між правоохоронцями сталася стрілянина — працівники карного розшуку разом із спецпідрозділом КОРД планували затримати зловмисників в одному з приватних будинків, коли через спрацювання сигналізації приїхала поліція охорони. Один з працівників охорони застрелив бійця КОРДу, після чого вогнем у відповідь були вбиті по двоє службовців з оперативного й охоронного підрозділів.
  • 10 квітня 2019 року Генпрокуратура передала до суду обвинувальний акт стосовно пʼятьох співробітників Нацполіції, які в грудні 2016 року організували та відкрили стрілянину в селі Княжичі. Також у Генпрокуратурі розслідували справу щодо підробки службових документів керівниками київської поліції, щоб приховати докази щодо причин смертельної перестрілки.
  • Один з організаторів поліцейської спецоперації в селищі Княжичі полковник Герман Приступа 18 травня 2019 року став заступником начальника кримінальної поліції Києва.