Роскомнагляд накладає протоколи на «Радіо Свобода» як «іноземного агента». Конгресмени просять Байдена втрутитись

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У січні 2021 року Роскомнагляд склав перші протоколи на «Радіо Свобода» — видання не маркує свої публікації написом про те, що їх створив «іноземний агент-ЗМІ». Конгресмени від Демократичної та Республіканської партій США звернулись до президента Джо Байдена із проханням відреагувати на «зростаючу загрозу з Росії проти «Радіо Свобода».

Про це йдеться у їхній спільній заяві.

Законодавці рекомендують адміністрації Байдена розглянути можливість запровадження санкцій щодо російських посадовців, а також вимагати більше дій у відповідь: наприклад, щодо російських державних ЗМІ Russia Today та «Спутник», які працюють на території США.

В останні роки Державна дума ухвалила, а президент Росії Володимир Путін підписав низку законів, які серйозно ускладнюють роботу іноземних видань у Росії. Попри це, редакція «Радіо Свобода» виконує вимоги російського Мінʼюсту: надає звіт про фінансову діяльність, а також розмістила на сайті згадку про статус «іноземного агента», хоча і розцінює законодавство як несправедливе та юридично суперечливе.

«Радіо Свобода» розглядає обмеження РФ як «небезпечні зусилля, спрямовані на переслідування журналістів, як кроки до того, щоб громадяни Росії отримували тільки схвалену Кремлем інформацію».