У Франції провели першу успішну операцію з пересадки одразу обох рук. Пацієнт втратив кінцівки ще в девʼяностих

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Франції провели першу успішну операцію з пересадки одразу обох рук. Пацієнт втратив кінцівки ще в девʼяностих

Hospices Civils de Lyon / YouTube

У Франції провели першу успішну операцію з пересадки одразу обох рук чоловіку з Ісландії, який втратив кінцівки більш ніж 20 років тому. Протягом дев’яти днів пацієнт почувається добре, але лікарі не можуть гарантувати, що його нові руки будуть повністю функціональні.

Про це повідомляє The Guardian.

48-річний Фелікс Гретарссон працював електриком, і в 1998 році зазнав удару в 11 тис. вольт, коли лагодив лінію високої напруги. Обидві його руки згоріли по плечі, а сам чоловік понад три місяці пролежав у комі й переніс багато операцій — зокрема йому пересадили печінку.

Пізніше на медичній конференції у Рейкʼявіку Гретарссон познайомився з піонером у сфері трансплантації Жаном-Мішелем Дюбенаром, і спитав, чи є можливість повернути йому руки. Щоб знайти підходящих донорів, знадобилося багато років.

В операції, яку провели у французькому Ліоні, брали участь дві команди хірургів — всього близько 50 осіб. Вона пройшла успішно, але в результаті, як зазначають лікарі, перспективи правої руки стати функціональною значно вищі, ніж лівої — для неї довелося повністю перекроїти плечовий суглоб.

Наразі Гретарссон лише на початку шляху — щоб рухати руками, йому знадобиться довготривала терапія.

«Якщо він зможе активно згинати руки в ліктях, це вже змінить його життя», — сказав Арам Газарян, старший хірург команди, що оперувала чоловіка.

Хірург Ліонель Баде, який створив медичний протокол операції у 2010 році, вважає, що з таким рівнем ампутації, як у Гретарссона, взагалі не може бути гарантії повноцінної функціональності рук. В ісландця попереду роки важкої роботи з відновлення, і команда лікарів буде підтримувати свого пацієнта до кінця його віку.