Ріо-де-Жанейро цього року не буде проводити карнавал — вперше за 109 років

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Ріо-де-Жанейро цього року не буде проводити карнавал — вперше за 109 років

Ana Emília Carneiro / Flickr

Влада бразильського міста Ріо-де-Жанейро скасувала у 2021 році щорічний карнавал — вперше з 1912 року. Він мав відбутись у лютому, але його переносили на липень, а тепер зовсім скасували. Про це у Twitter написав мер міста Едуардо Паес.

«Я ніколи не приховував своєї пристрасті до карнавалу і ясного бачення економічної важливості цієї культурної події для нашого міста. Однак поки що думати безглуздо, що ми зможемо провести карнавал у липні», — зазначив Паес.

Це святкування вимагає великої підготовки з боку державних органів, асоціацій та установ самби, а наразі через пандемію це зробити не можливо.

«Таким чином, я хотів би повідомити вам, що у середині 2021 року у нас не буде карнавалу. Безумовно, у 2022 році ми (всі вакциновані належним чином) зможемо святкувати життя і нашу культуру з усією інтенсивністю, яку ми заслуговуємо» — додав мер.

Як пише NBC, востаннє карнавал у Ріо скасовували у 1912 році після смерті міністра закордонних справ Бразилії. Мер міста відклав на два місяці видачу ліцензій на проведення карнавалу, однак це не зупинило жителів, які влаштували масові гуляння на вулицях. Друга Світова війна також не змусила бразильців відмовитися від карнавалу.

У 2020 році у лютому у Ріо провели карнавал, хоча у світі почався спалах коронавірусу. За даними бразильської преси, тоді на карнавал прибули 2 мільйони туристів. У місцевій федерації торгівлі зазначали, що карнавальні святкування привнесли в економіку приблизно близько $232 мільйони.

Карнавал традиційно проводиться в Ріо-де-Жанейро протягом пʼяти днів. Книга рекордів Гіннесса у 2004 році назвала його найбільшим карнавалом у світі, в якому беруть участь 2 млн осіб в один день.

Наразі, за даними Університету Джона Гопкінса, Бразилія перебуває на третьому місці за показником захворюваності — з початку пандемії і станом на 22 січня там виявили майже 8,7 мільйона хворих, 214 147 з них померли. У січні 2021 року Бразилія схвалила використання китайської вакцини від коронавірусу Sinovac, яку закупила Україна.