Кабмін підвищив зарплати бюджетникам на 20%. Міністр Шкарлет на прикладі пояснив, наскільки зросте оклад вчителя

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Кабмін підвищив зарплати бюджетникам на 20%. Міністр Шкарлет на прикладі пояснив, наскільки зросте оклад вчителя

Володимир Шуваєв / «Бабель»

Кабінет міністрів підвищив зарплати працівників бюджетної сфери. Оклади зростуть через підвищення мінімальної зарплати в Україні, яка з 1 січня зросла до 6 тисяч гривень — а це на 20% вище за тогорічний показник.

За нову тарифну сітку для розрахунку зарплат проголосували на засіданні уряду 20 січня. Зарплати бюджетників зростуть вже цього місяця — на 20%, а з 1 грудня — ще на 8,4%.

В постанові уряду вказано, що йдеться про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери. Яких конкретно «окремих галузей» — у документів не вказано. Проте, премʼєр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що оклади, зокрема, збільшать для працівників освітньої сфери.

Він зазначив, що цього року уряд виділив на зарплати вчителям майже 100 млрд грн, тому сьогоднішнє рішення — абсолютно прораховане.

Глава Міністерства освіти і науки Сергій Шкарлет навів приклад, наскільки зросте вчительська зарплата. «Наприклад, посадовий оклад вчителя без категорії з 1 січня 2021 року становитиме 4 859 грн. Це на 809 грн більше, ніж було з вересня 2020 року. Посадовий оклад вчителя вищої категорії з 1 січня 2021 року – 6 461 грн. Це на 1 076 грн більше, ніж було з вересня 2020 року», — розповів міністр.

Він також наголосив, що всі доплати, надбавки й інші заохочувальні виплати зберігаються та будуть нараховуватися до збільшених зарплат.