Іран увів санкції проти Трампа і його адміністрації за вбивство генерала Сулеймані

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Іран ввів санкції проти президента США Дональда Трампа і членів його адміністрації за «організацію вбивства іранського генерала Касема Сулеймані та підтримку тероризму проти Ісламської республіки».

Про це з посиланням на представника МЗС Ірану Саїда Хатібзаде повідомляє Al Arabiya.

В останній день президентства Трампа під санкції потрапили держсекретар Майк Помпео, колишній голова Пентагону Марк Еспер, в. о. міністра оборони Крістофер Міллер, ексрадник з національної безпеки Джон Болтон, директор ЦРУ і низка інших чиновників адміністрації.

У чому полягають санкції, в іранському МЗС не повідомили. Розгорнутий документ з переліком обмежень обіцяють найближчим часом.

  • Командувач спецпідрозділу «Корпусу вартових ісламської революції «Аль-Кудс» генерал Касем Сулеймані був вбитий 3 січня 2020 року в Багдаді в районі столичного аеропорту ракетним ударом американського безпілотника. Разом з ним загинув заступник лідера «Народних мобілізаційних сил Іраку» Абу Махді аль-Мухандіса. Трамп заявив, що віддав наказ, оскільки генерал готував атаки на американських військових і дипломатів. Він також назвав Сулеймані терористом.
  • Удар викликав загострення у відносинах між країнами, а Іран пообіцяв масштабну відповідь. 8 січня і 12 березня 2020 року три американські бази в Іраку були атаковані — загинули три людини і 10 отримали поранення.
  • Влітку Іран видав ордер на арешт Трампа і назвав на честь Сулеймані ракету. 7 січня 2021 року суд Іраку видав ордер на арешт Трампа.