На Закарпатті та Луганщині місцеві ради скасували надання румунській й російській статусу регіональної мови

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
На Закарпатті та Луганщині місцеві ради скасували надання румунській й російській статусу регіональної мови

Космач Олександр / УНІАН

Місцеві органи влади на Закарпатті та на Луганщині скасували надання статусу регіональної іноземним мовам.

Про це повідомляє пресслужба Уповноваженого із захисту державної мови.

Старобільська міська рада Луганської області, після отримання листа від місцевої прокуратури, скасувала своє рішення, ухвалене у 2012 році, яким російській мові надавався статус регіональної.

Також, наприкінці грудня 2020 року Солотвинська селищна рада Закарпатської області скасувала рішення Нижньоапшанської сільської ради про визнання румунської мови регіональною.

У Чернівецькій області Глибоцька, Герцаївська та Новоселицька райдержадміністрації ініціювали скасування незаконних рішень про функціонування регіональних мов.

Крім того, Запорізька та Дніпропетровська обласні прокуратури подали до окружних адміністративних судів позови про визнання протиправними рішень місцевих обласних рад, які надали російській мові статусу регіональної.

Також обласна прокуратура подала запит до Миколаївської міської ради щодо рішення, яким рада у 2012 році надала російській мові статусу регіональної. У разі, якщо це рішення не буде скасоване, прокуратура планує звернутися до суду.

«Питання скасування неконституційних рішень місцевих рад триматиму на постійному контролі», — наголосив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.