«Убивство буде розкрите»: автор «білоруських плівок» приїжджав до Києва та дав свідчення у справі Шеремета

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Колишній білоруський силовик, заступник командира загону «Алмаз» Ігор Макар, який опублікував аудіозаписи про можливу причетність влади Білорусі до вбивства журналіста Павла Шеремета, приїжджав до Києва та дав свідчення у цій справі.

Про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода».

За його словами, після публікації аудіозаписів з ним зв’язалися українські дипломати і обговорили співпрацю для розслідування убивства. Після цього йому відкрили українську візу і попросили прилетіти до України для участі в слідчих діях. Макар зазначив, що у Києві його охороняли «24 години на добу».

«На мою думку, я представив достатньо підстав для того, щоб стверджувати, що до замовлення вбивства Павла Шеремета мають відношення білоруські спецслужби. Я дав українській стороні набагато більше інформації, ніж оприлюднив у ЗМІ. Я не публікував її, оскільки деяким людям загрожувала б небезпека. Ми домовилися, і я пообіцяв, що не оголошу свої показання, так як це може вплинути на слідство», — пояснив Макар.

Він зазначив, що після наданих ним свідчень розслідування вбивства Шеремета «докорінно зміниться» і його завершить Офіс генпрокурора. На його думку, причиною вбивства журналіста могла стати його робота над справами зниклих безвісти у Білорусі людей.

«На мій особистий погляд, порівнявши низку фактів і поговоривши з українськими слідчими, можна говорити про ненависть Олександра Лукашенка до Павла Шеремета. Все це разом могло стати причиною його усунення. І це було зроблено як показове вбивство», — вважає колишній силовик.

  • 4 січня брюссельське видання EUobserver і білоруські опозиційні канали опублікували аудіозаписи, які можуть свідчити про причетність білоруських спецслужб до вбивства Шеремета. На цих записах звучить ймовірний голос ексочільника Комітету держбезпеки (КДБ) Білорусі Вадима Зайцева.
  • Записи зробив колишній заступник командира бойової групи антитерористичного підрозділу МВС Білорусі «Алмаз» Ігор Макар 11 квітня 2012 року під час інструктажу бійців спецпідрозділу «Альфа».
  • У МВС України вже заявили, що аудіозаписи не вплинуть на перебіг справи Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, яких звинувачують у вбивстві Павла Шеремета. Очільник міністерства Арсен Аваков заявив, що у грудні 2020 року МВС отримало дещо більше матеріалів, ніж оприлюднено на плівках.