Старші за 75 років і важко хворі. Влада Норвегії пояснила смерть понад 30 людей, вакцинованих від COVID-19

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Старші за 75 років і важко хворі. Влада Норвегії пояснила смерть понад 30 людей, вакцинованих від COVID-19

Leon Neal / Staff

Органи охорони здоровʼя Норвегії заявляють, що немає доказів прямого звʼязку між серією смертей серед літніх людей, вакцинованих проти COVID-19, і самою вакциною від компаній Pfizer та BioNTech, яку їм вкололи.

Про це повідомляє Bloomberg.

«Очевидно, що COVID-19 набагато небезпечніше для більшості пацієнтів, ніж вакцинація. Ми не стривожені», — заявив Стейнар Мадсен, медичний директор Норвезького агентства з лікарських засобів.

Він нагадав, що всі 33 померлих були старші за 75 років. «Усі ці пацієнти мали серйозні захворювання. Не можна сказати, що люди вмирають від вакцини. Можна сказати, що це може бути випадковим збігом. Важко довести, що безпосередня причина смертей — вакцина», — сказав Мадсен.

За даними видання, в Норвегії першу дозу вакцини вже отримали понад 42 тисячі людей. Мадсен вважає, що в деяких випадках побічні ефекти імунізації можуть «ускладнити перебіг основного захворювання пацієнта».

При цьому Норвезьке агентство з лікарських засобів нагадало, що ще до початку вакцинації ясно дало зрозуміти, що «чекає на випадки смертей серед найбільш старих і тяжкохворих людей, які отримали щеплення».