Повторні вибори в Україні: ЦВК оприлюднила явку, у поліції розповіли про порушення

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Повторні вибори в Україні: ЦВК оприлюднила явку, у поліції розповіли про порушення

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

У Броварах, Борисполі та Новгороді-Сіверському в неділю, 17 січня, відбулися повторні вибори міських голів. У Борисполі та Новгороді-Сіверському вибори призначили у звʼязку зі смертю кандидатів, які набрали найбільше голосів на виборах 25 жовтня 2020 року. У Броварах повторні вибори призначив суд, також там переобирали депутатів міської ради.

Про це повідомляє Центральна виборча комісія.

За даними ЦВК, станом на 20:00 явка в Броварах становила 43,02%, у Новгороді-Сіверському — 41,48%, а в Борисполі — 30,15%.

Як розповіли в поліції, усі виборчі дільниці закрились о 20-й годині та без грубих порушень чинного законодавства.

У Київській області склали 34 адміністративні протоколи: два щодо мешканця Броварів (ст. 173 та ст. 44-3 КУпАП), який прийшов голосувати без засобів індивідуального захисту та нецензурно висловлювався у приміщенні ДВК; ще 28 адмінпротоколів у Броварському районі та 4 на Бориспільщині — за публічне розголошення виборцями результатів волевиявлення (ст. 212-22 Кодексу України про адміністративне правопорушення), оскільки виборці фотографували бюлетені.

Окрім цього, у Броварах затримали п’ятьох жителів Києва, які змінили місце реєстрації та незаконно проголосували на одній з виборчих дільниць. Власник помешкання заявив, що цих осіб не знає і дозвіл на реєстрацію він їм не надавав. Наразі відкрито кримінальне провадження (ст. 158), затриманим загрожує від двох до чотирьох років позбавлення волі.

У Новгороді-Сіверському зафіксували одне правопорушення, протокол склали на старосту Горбівського старостинського округу (ст. 212 Адміністративного кодексу) за те, що була розміщена агітація, а староста не зробив нічого, щоб її прибрати.

Адмінпротоколи будуть скеровані до суду для ухвалення рішення, результати виборів мають оголосити до 29 січня.

  • Раніше вибори депутатів до міськради і мера Броварів суд визнав незаконними, оскільки була розкрита таємниця голосування. Згідно з даними ЦВК, чинний мер Ігор Сапожко тоді набрав 44,07%, а його опонент від партії «Слуга народу» Дмитро Ратніков — 13,37%.
  • Нові вибори в Борисполі та Новгороді-Сіверському були призначені після смерті переможців попередніх — Анатолія Федорчука й Олега Бондаренка.