Прем’єр Шмигаль та «Укренерго» спростували інформацію про «віялові відключення» електроенергії в Україні

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль спростував інформацію про нібито введення в Україні «віялових відключень» електроенергії.

Про це він заявив в інтерв’ю «Інтерфаксу».

«15 січня «Енергоатом» запускає один зі своїх блоків, виводить його з ремонту, далі, буквально, через короткий час, запускається другий блок. Фактично ці параметри дають нам впевненість в тому, що ми до віялових відключень, як до механізму збалансування енергосистеми, вдаватися не повинні, і не будемо», — зазначив Шмигаль.

За його словами, українська енергосистема пройде період сильних морозів стабільно, хоча деякі проблеми і існують, зокрема низькі запаси вугілля на складах вугільних теплових електростанцій.

«У звʼязку з цим відбулися наради, ухвалені рішення, в разі необхідності, запуск газомазутних блоків, а також переведення вугільних блоків на спалювання газу», — пояснив прем’єр.

В «Укренерго» пояснили, що через сильні морози, які прогнозують в Україні, зросте навантаження на енергосистему і зростуть обсяги споживання електрики. Для проходження цього періоду вже вжиті необхідні заходи, зокрема буде збільшено виробництво електроенергії на гідроелектростанціях (ГЕС) та гідроакумулюючих електростанціях (ГАЕС).

«Крім того, зважаючи на появу в пресі публікацій щодо нібито можливості введення графіку аварійних відключень, повідомляємо, що такі заходи наразі не плануються. Щодо використання іншого інструменту, а саме графіків обмеження потужності (ГОП), зазначаємо, що цей інструмент не має жодного відношення до так званих «віялових відключень» і не передбачає відключення споживачів. Натомість він передбачає зниження потужності споживання окремих промислових підприємств, де це є можливим, без порушення їхніх технологічних процесів», — зазначили у компанії.

Раніше колишній нардеп Сергій Висоцький у своєму Facebook опублікував листа нібито на адресу в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка від голови правління «Укренерго» Володимира Кудрицького, у якому останній просить за можливості запровадити 14—19 січня графіки обмеження споживання електрики. Цей лист також почали поширювати нардепи від «Європейської солідарності» із повідомленнями про те, що в Україні хочуть запровадити «віялові відключення» електроенергії.