ЧЕСНО: У 2021 році партії отримають 697 мільйонів гривень. «Батьківщина» — найменше

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
ЧЕСНО: У 2021 році партії отримають 697 мільйонів гривень. «Батьківщина» — найменше

«Бабель»

У 2021 році на фінансування Національного агентства з питань запобігання корупції виділили 1,144 мільярда гривень. Частину цих коштів — 697 мільйонів — спрямують на фінансування парламентських партій. Рух ЧЕСНО змоделював, скільки коштів отримає кожна з парламентських партій.

Як розподіляють кошти? На розподіл коштів між партіями мають вплив лише активні виборці. Фактично виборець, ідучи на дільницю, вирішує не тільки, за кого віддати голос, але й кому саме передавати свою частку податків упродовж наступних п’яти років. Формула така: кількість виборців, які взяли участь в останніх виборах, помножують на одну соту від розміру мінімальної заробітної плати (станом на січень майбутнього року, на який і виділяють гроші).

Майже половину коштів (49,6%) усього бюджету на держфінансування партій отримає «Слуга народу». Протягом року вона отримає чотирма рівними частками 345,8 мільйона гривень.

«Опозиційна платформа — За життя» наступного року отримає 104,6 мільйона.

Хоч «Батьківщина» і отримала на виборах третій результат, їй дадуть менше коштів, аніж «Європейській солідарності» та «Голосу». Саме між цими партіями порівну розподілять «гендерні» 10% від загального бюджету. Збалансоване формування списків принесло цим партіям додатково майже по 35 мільйонів гривень.

ЧЕСНО

Невирішеним залишається питання з фінансуванням «Голосу». Якщо партія не усуне порушення (через подання уточнюючого звіту), то ризикує не отримати 81,5 мільйонів гривень, і це тільки у 2021 році.