В Україні триває реєстрація на пробне ЗНО. Як буде проходити оцінювання

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

В Україні з 5 по 19 січня триває реєстрація на пробне зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО), а вже невдовзі після цього, з 1 лютого, розпочнеться реєстрація і на основну сесію.

При цьому, наразі невідомо, чи не змістяться заплановані дати тестувань та за яких умов вони відбуватимуться. Позаяк наразі не зрозуміло, які карантинні правила діятимуть в Україні після 24 січня — в уряді розглядають і продовження посиленого карантину, і повернення до адаптивного, коли залежно від епідситуації в регіонах діють різні обмеження.

Водночас, у Міністерстві освіти і науки після посиленого карантину хочуть повернути школярів за парти, але наголошують, що все залежатиме від ситуації з коронавірусом.

Основна сесія ЗНО

Міносвіти вже затвердило графік основної сесії — реєстрація триватиме з 1 лютого по 5 березня. Керівники закладів освіти зможуть зареєструвати учнів для участі у ЗНО до 1 березня.

До 30 квітня зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Тестування з предметів планують проводити за таким графіком:

  • хімія — 21 травня;
  • іспанська, німецька, французька мови — 24 травня;
  • англійська мова — 25 травня;
  • математика — 28 травня;
  • українська мова та література — 1 червня;
  • історія України — 4 червня;
  • фізика — 7 червня;
  • біологія — 10 червня.

Інформацію про результати основної сесії ЗНО з усіх предметів обіцяють розмістити на інформаційних сторінках учасників тестування до 30 червня.

Пробне ЗНО

Для участі можна зареєструватися до 19 січня на сайті одного з дев’яти регіональних центрів оцінювання якості освіти. Так, за перші п’ять днів, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, зареєструвалися вже понад 13 тисяч осіб.

Цього року для пробного тестування учасник може вибрати лише один з 12 предметів, які складають на ЗНО, — українська мова, українська мова і література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, англійська, іспанська, німецька та французька мова.

Також цього року дещо зросла вартість тестування. У Міносвіти це повʼязують зі зменшенням очікуваної кількості тестувань і збільшенням оплати праці педагогів. Вартість різнитиметься за регіонами й коливатиметься від 195 до 255 гривень.

Але, водночас, зазначають у МОН, учасники матимуть і додаткові можливості. Кожен з них зможе завантажити тестові зошити з усіх навчальних предметів із переліку предметів і пройти тестування вдома, після чого внести свої відповіді у форми на спеціальному сервісі для визначення результатів.

Результати тестування для осіб, які введуть свої відповіді у цьому сервісі, буде оприлюднено на їхніх інформаційних сторінках 16 квітня 2021 року.

Які будуть нововведення?

З 2021 року абітурієнти матимуть змогу складати максимально п’ять предметів у форматі ЗНО замість чотирьох, як було раніше.

Цього року теж зміниться формат складання ЗНО з української мови та літератури. Абітурієнти зможуть обирати, чи складати ЗНО лише з української мови, чи ЗНО з української мови та літератури — залежно від того, яке саме оцінювання вимагатиме виш.

У Міносвіти планують запровадити премії у розмірі 5 тисяч гривень для тих, хто набрав на ЗНО 200 балів з двох і більше предметів. Всього планують 20 таких щорічних премій, які виплатять одноразово.

У 2020 році, для прикладу, ЗНО на 200 балів склали 447 учнів — це на 67% більше, ніж минулого. Зокрема, учень звичайної сільської школи набрав рекордну кількість балів із чотирьох предметів: українська мова і література — 200 балів, математика — 200 балів, англійська мова — 199 балів, фізика — 196 балів.

Вступна кампанія

Міносвіти раніше затвердило умови прийому на навчання у виші у 2021 році. Так, основний етап вступної кампанії планують розпочати у липні, а сам прийом заяв та документів — з 14 липня. Таке рішення щодо початку кампанії у Міносвіти пояснили тим, щоб і вступники, і члени приймальних комісій мали час на відпочинок перед початком нового навчального року.

Міністерство освіти і науки України

  • Раніше у Міносвіти запропонували запровадити платне ЗНО з додаткових предметів. Наразі кожен учасник ЗНО може обрати для проходження тестування не більше пʼяти предметів — це оплачує МОН. Понад пʼять предметів пропонують тестувати власним коштом.