Премʼєр Естонії подав у відставку на тлі корупційного скандалу. Його політсилі і члену партії оголосили підозри

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Премʼєр Естонії подав у відставку на тлі корупційного скандалу. Його політсилі і члену партії оголосили підозри

EU2017EE Estonian Presidency / Flickr

Прем’єр-міністр Естонії, лідер Центристської партії Юрі Ратас оголосив про відставку з поста глави уряду. Це сталося на тлі корупційного скандалу — його політсилі та члену його партії оголосили підозри.

«Оприлюднені підозри прокуратури не означають, що хтось однозначно винен, але вони неминуче кидають серйозну тінь на всіх причетних […] Переконаний, що слідчі органи зʼясують незаперечну правду в цій справі […] Незважаючи на взяту мною політичну відповідальність, я можу сказати, що як премʼєр-міністр я не приймав зловмисних або свідомо неправильних рішень. Я звʼязався як з генпрокурором, так і з гендиректором поліції безпеки, які підтвердили, що у них немає ніяких підозр щодо мене», — наголосив Ратас у Facebook.

Ратас став премʼєром Естонії п’ять років тому, у 2016-му. Раніше — з 2005 по 2007 роки — був мером Таллінна.

Про що йдеться?

Напередодні співробітники поліції безпеки Естонії предʼявили підозри Центристській партії, генеральному секретарю Центристської партії Михайлу Корбу, раднику міністра фінансів Керсті Крахт та бізнесмену Хіллару Тедеру, пише ERR.

За даними слідства, Корб і Тедер домовилися, що останній пожертвує партії до 1 мільйона євро на місцеві вибори. А Корб за це вплине на мерію Таллінна, щоб та дала фірмі Porto Franco, яка пов’язана з бізнесменом, можливість побудувати підʼїзні дороги до споруджуваного в обʼєкту за пільговою ціною.

Радник міністра фінансів Керсті Крахт підозрюється в тому, що вона домовилася з Тедером використовувати свій вплив у міністерстві, щоб за заявкою фірми Porto Franco ухвалили позитивне рішення. Крахт за це повинна була отримати від Тедера хабар.

Тедер і Крахт також підозрюються в укладенні угоди, щоб приховати передачу хабаря. Підозри оголошені також ще двом особам, імена яких поки не розголошують.

Після підозр Корб покинув пост генсека партії, а у Мінфіні призупинили трудовий договір з Керсті Крахт. У справі затримано всіх підозрюваних, крім генсека партії Корба.

  • Раніше в Естонії звільнили міністра освіти Керсті Кальюлайд, яка на службовій машині возила своїх шістьох дітей до школи та гуртків. А перед тим у відставку подав глава Міністерства внутрішніх справ Март Хельме після своїх заяв про «фальсифікації» президентських виборів у США.