Двоє хворих на COVID-19 українців застрягли на кораблі у водах Малайзії. МЗС вже відреагувало

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Влада Малайзії протягом кількох днів, попри обіцянки, не надає допомогу восьми хворим на коронавірус членам екіпажу корабля SFL Kate, що перебуває в її водах. Серед них — двоє українських моряків. У Міністерстві закордонних справ вже відреагували на ситуацію. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Один з хворих, старший механік Валерій Григорʼєв розповів, що перші симптоми захворювання відчув з 1 на 2 січня. Коли через пʼять днів після цього корабель підійшов до Сінгапуру, на борту було вже вісім хворих, із них пʼятеро з температурою та поганим самопочуттям.

Але, за словами Григорʼєва, Сінгапур не пустив корабель у свої територіальні води. «У Сінгапурі є офіс нашої компанії. Але влада Сінгапуру відмовила — і все. Єдине, що нам залишалось робити, — у Малайзії, неподалік від Сінгапуру кинути якір», — розповів механік.

За кілька днів після того на корабель припливли лаборанти з Малайзії, які взяли мазки в членів екіпажу та підтвердили коронавірус у вісьмох з 21 члена екіпажу. За словами Григорʼєва, хворі через суднового агента намагалися домовитися з владою Малайзії про госпіталізацію в місцеву лікарню, але та сторона затягує процес і допомоги не надає.

У МЗС України повідомили, що ситуація з моряками перебуває на особливому контролі посольства. «Посольство України в Малайзії оперативно звернулося до місцевого представника компанії-судновласника та причетних держустанов Малайзії: адміністрації порту Джохор, головного офісу Морського департаменту Малайзії та офісу Міністерства охорони здоров’я, що опікується дозволами на висадку моряків на берег для госпіталізації», — розповів речник МЗС Олег Ніколенко.

За даними МЗС, стан українських моряків стабільний. Старший механік має підвищену температуру, в іншого моряка симптоми захворювання відсутні.

Водночас, за інформацією влади Малайзії, через стрімке зростання у країні числа хворих на коронавірус наразі в державних лікарнях відсутні вільні місця.