Литва в офіційних документах Грузію називатиме Сакартвело

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Литва в офіційних документах Грузію називатиме Сакартвело

Artemis Faul / Unsplash

Із кінця грудня Литва офіційно узаконила назву Грузії як Сакартвело (Sakartvelas), вона вживатиметься в усіх офіційних документах литовською мовою.

Про це заявив голова Державної комісії з литовської мови Аудріс Антанайтіс, передає Інтерфакс.

«Рішення, ухвалене комісією два роки тому, передбачало Сакартвело як другу неофіційну назву країни. Знадобився перехідний період, щоб побачити готовність суспільства прийняти цю назву. Очевидно, що вона надзвичайно швидко прижилася в суспільстві. Я прогнозував 20 років, а вона прижилася за два роки. Це дійсно було несподіваним. Ми ухвалили рішення, тому завершуємо процес — Сакартвело стає офіційною, повною назвою», — розповів Антанайтіс.

Це рішення полегшить роботу відомств, яким досі доводилося писати «Gruzija (Sakartvelas)».

  • Самі грузини називають свою країну Сакартвело. Ця назва походить від основного центрального грузинського регіону Картлі, який вважається колискою єдності грузин.
  • Назва Грузії англійською «Georgia» — Георгія. Ймовірно, вона походить від святого Георгія, який є покровителем Грузії — у середні віки на її території було 365 храмів святого Георгія.
  • І слово Георгія, і слово Грузія, ймовірно, походять від перської назви грузин — Гурган («земля вовків»). Самі грузини та уряд неодноразово закликали називати країну «Сакартвело», оскільки вважають сучасну назву русифікованою.