Українська тенісистка Ястремська відсторонена через тест на допінг. Вона стверджує, що не приймала його

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міжнародна федерація тенісу (ITF) тимчасово відсторонила від змагань другу ракетку України Даяну Ястремську після позитивного тесту на допінг.

Як повідомляє ITF, в її сечі виявили метаболіт местеролону.

Пробу вона здала ще 24 листопада 2020 року, після чого її направили в акредитовану Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) лабораторію в Монреалі (Канада). 22 грудня Ястремську звинуватили в порушенні антидопінгових правил. Відсторонення тенісистки датоване 7 січня.

Сама тенісистка запевняє, що не приймала заборонених речовин. За її словами, в її організмі виявили низьку концентрацію речовини після здачі негативного тесту двома тижнями раніше, а отримана нею «наукова оцінка» говорить про те, що речовина могла потрапити в організм випадково, перебуваючи у складі «чогось іншого».

«Я твердо заявляю, що ніколи не приймала препарати, які поліпшують працездатність, або заборонені речовини. Я вражена і шокована, особливо з урахуванням того, що за два тижні до цього тесту, 9 листопада 2020 року, здала негативний тест на турнірі WTA в Лінці. Після цього турніру я припинила тренування, щоб відпочити перед початком нового сезону [...]. Ви можете бути впевнені, що я рішуче налаштована зробити все, щоб очистити своє імʼя», — написала Ястремська у Twitter.

У ITF зазначили, що тенісистка може оскаржити рішення федерації, але досі не скористалася цим правом.