Чи мали неандертальці культуру поховання своїх померлих? Останнє дослідження підтверджує, що так

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Чи мали неандертальці культуру поховання своїх померлих? Останнє дослідження підтверджує, що так

Erich Ferdinand / Flickr

Протягом останніх 150 років виявлено десятки захоронень неандертальців — далеких родичів сучасних людей. Останні дослідження цих решток дають зрозуміти, що давні люди свідомо ховали своїх померлих. Інші знахідки дають можливість припускати, що неандертальці практикували складні похоронні ритуали.

Про це пише CNN.

У ХХ столітті археологи знаходили добре збережені рештки неандертальців, але методи розкопок того часу не дозволяли однозначно стверджувати, що наші далекі родичі практикували поховання. Новий аналіз скелета дитини, яка померла близько 40 тисяч років тому на території сучасної Франції, надає нові докази практики ритуальних поховань у неандертальців.

Французькі та іспанські дослідники заново вивчили рештки за допомогою сучасних методик та переглянули записи археологів, які знайшли їх у Ла-Феррасі в 1970-х. З 47 раніше не ідентифікованих кісток науковці склали скелет дитини. Фрагмент мітохондріальної ДНК в одній з кісток допоміг встановити приналежність померлого до неандертальців.

Розкопки в печері Ла-Феррасі на півдні Франції.

Claude Valette / Flickr

Згідно з висновками науковців, дворічного неандертальця свідомо поховали в ямі. Відсутність слідів зубів хижаків і загальний добрий стан кісток говорить про те, що померлу дитину одразу закопали. Про це ж говорить і положення кісток — тіло було покладене до ями свідомо, особливим чином, з припіднятою головою.

«Походження похоронних практик має важливі наслідки для виникнення так званих сучасних когнітивних можливостей та поведінки. Ці нові результати надають важливі дані для дискусії щодо хронології зникнення неандертальців та поведінкових характеристик, культурного та символічного самовираження цих людей», — йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Scientific Reports.

Можливі докази похоронних практик також знайшли в одному з найвідоміших неандертальских прихистків — печері Шанідар на півночі Іраку. Там знайшли рештки десяти тіл чоловіків, жінок та дітей неандертальців зі слідами пилку — можливо, давні люди проводили похоронні ритуали з квітами.

Останні роботи в цій печері виявили ще більше залишків неандертальців, яких, за попередніми висновками, свідомо поховали. Інше дослідження 2016 року припускає, що європейські неандертальці напередодні свого зникнення практикували досить різноманітне поводження з тілами померлих, включно з їх поїданням.

  • Пошкодження на кістках наших далеких родичів — неандертальців, знайдених у Іспанії, свідчать про те, що ці давні люди переживали люті морози, впадаючи в сплячку, як це роблять ведмеді, кажани чи їжаки.
  • Наші пращури кроманьйонці запекло воювали з неандертальцями, своїми непрямими родичами, і довгий час зазнавали поразки. Цьому є достатньо археологічних свідчень — наприклад пробиті голови та поламані кінцівки давніх людей.
  • Денисівські люди передали сучасним мешканцям Азії особливий ген, який дозволяє жити в гірській місцевості. Ці далекі родичі homo sapiens, які були здатні жити в жорстких кліматичних умовах гір, зникли близько 50 тисяч років тому, але частина з них асимілювалася.