Європейські науковці виростили мозок зі стовбурових клітин людей з Північної Європи, багатих на гени неандертальців

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Європейські науковці виростили мозок зі стовбурових клітин людей з Північної Європи, багатих на гени неандертальців

Paul Hudson / Flickr

Команда європейських дослідників підняла науку на новий рівень, вирощуючи мініатюрні мізки з людських стовбурових клітин, які містять ДНК неандертальців. Вони сподіваються, що це може пролити світло на ступінь спорідненості прадавніх кузенів наших предків і сучасних людей.

Про це повідомляє CNN.

Науковців цікавило питання, якою мірою можна дослідити геном неандертальців, маючи при цьому лише стовбурові клітини потрібних людей. Дослідження може стати доказовою базою для розуміння відмінностей між розумовими здібностями неандертальців і сучасних людей.

Для дослідження взяли стовбурові клітини людей, які походять з Британії та Північної Європи, — популяцій, що містять 1—4% генів неандертальців. Таким чином науковці отримали набір мало не всіх доступних генів цих далеких родичів наших предків.

З отриманого матеріалу у чашках Петрі виростили грудочки з мозкової тканини, завширшки в кілька міліметрів і ледь помітних неозброєним оком. На таких мозкових грудочках можна, зокрема, тестувати ліки, не наражаючи на небезпеку живих людей.

Подібні експерименти зі стовбуровими клітинами проводились і раніше, проте цього разу науковці вперше вирішили зібрати якомога більше доступних генів неандертальців. При цьому вони наголошують, що отримані мінімізки не можна називати «мізками неандертальців», оскільки це насправді мізки сучасних людей з підвищеною концентрацією генів наших прадавніх родичів.

«Це зовсім не схоже на «Парк Юрського періоду». Це скоріше вивчення механізму, ніж спроба відтворити щось, що вже не існує», — сказав організатор дослідження Грейсон Кемп зі швейцарського Інституту молекулярної та клінічної офтальмології.

Оскільки гени неандертальців у стовбурових клітинах мають зв’язок із кольором волосся та шкіри, у майбутньому можна буде вирощувати тканини інших частин тіла, щоб зрозуміти, як риси неандертальців могли вплинути на сучасних людей. Також можна буде зрозуміти, як неандертальці перетравлювали їжу та, як наслідок, чим харчувалися.

  • Учені використовували штучний інтелект, щоб ідентифікувати ознаки існування раніше невідомих вимерлих предків сучасних людей.
  • Люди володіють незвичайними для тваринного світу кулястими черепами порівняно з нашими стародавніми предками, включно із нашими найближчими вимерлими «кузенами» — неандертальцями. Група вчених визначила два гени, які впливають на форму черепа сучасної людини. Вони походять від неандертальців.