ЦВК хоче наприкінці березня провести місцеві вибори у прифронтових районах підконтрольного Донбасу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
ЦВК хоче наприкінці березня провести місцеві вибори у прифронтових районах підконтрольного Донбасу

Ковальчук Віктор / УНІАН

Центральна виборча комісія звернулася до Донецької та Луганської ОДА з проханням дати оцінку безпековій ситуації у прифронтових районах і можливості проведення там місцевих виборів.

Про це пише пресслужба ЦВК.

Там зазначили, що відповідні відомства мають надати відповідь не пізніше 15 січня, щоб ЦВК встигла призначити їх на кінець березня. За попереднім планом, перші місцеві вибори в об’єднаних громадах прифронтового Донбасу можуть відбутися 28 березня.

«Законами України Комісія не наділена повноваженнями самостійно визначати можливість забезпечення належної безпеки й уникнення терористичної загрози під час організації та проведення місцевих виборів на окремих територіях Донецької та Луганської областей», — пояснюють у ЦВК.

Водночас там наголошують, що 25 жовтня в цих громадах місцеві вибори не відбулися, отже, були порушені виборчі права громадян і голосування все ж має бути проведене.

  • 15 липня Верховна Рада 326 голосами ухвалила постанову № 3809, якою призначила місцеві вибори на 25 жовтня 2020 року.
  • Центральна виборча комісія 8 серпня визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори. До переліку таких територій входять 10 громад Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області та 8 громад Сєвєродонецького і Щастинського районів Луганської області.